Війна за землю: хто стоїть за бійкою так званих селян з Правим сектором на Смілянщині?

Нині на Черкащини постійно виникають земельні конфлікти. Не обійшло це і село «Плескачівка» Смілянського району, де з одного боку вже 5 років керує сільський голова Володимир Захарченко. Подейкують, що небідний чоловік скуповує землі у мальовничій місцині та лобіює інтереси наближених інвесторів. З іншого боку – сільський кооператив «Межигір᾽я», який свого часу успадкував майно ліквідованого колгоспу, опинився під загрозою знищення., оскільки має борг майже 9 млн. грн. Що сталося з життєво необхідним для села підприємством і хто довів його до банкрутства, знає керівниця ВСК «Межигір᾽я» Ганна Деменчук:

– Про збори ніхто не попереджає: немає оголошень, не повідомляють усіх, а обдзвонюють телефоном лише обраних. На засіданні голова без кінця пропонує якихось інвесторів. Коли я вийшла до людей і провела бесіду – він розкритикував кожен пункт, що я нібито вкрала землю в людей і закликав договір з «Межигір’ям» не укладати.

Ситуація вийшла назовні, коли через борги у селян почали забирати техніку. Тоді за покликом селян про допомогу і з’явилися в селі представники Правого сектору. Вони неодноразово брали участь у загальних зборах та разом із селянами шукали шляхи виходу із ситуації. Врешті техніку вдалося повернути, наступний крок – повернення земельних ділянок. Та, схоже такий розвиток подій сподобався не всім.

– Двоє у цивільному вийшли на сцену розповідати про договір оренди землі, що сільський голова категорично не схвалював. Коли представник Правого сектору почав говорити, що в них є декілька позицій по поверненню майна, сільський голова вискочив на сцену і почав забирати мікрофон. Все це переросло в бійку, – розповідає жителька села Валентина Танцюра.

Сільський голова Володимир Захарченко, звісно заперечує свою вину. Каже, що не лобіює інтереси жодних інвесторів та взагалі випадково дізнався про ліквідацію техніки з кооперативу.

– Активісти потрапили у наше село понад місяць тому, коли я дізнався про ситуацію з цим «Міжгір’ям». Коли розпочалися збори, головуючий запитав думку громади щодо Правого сектору. Люди відреагували бурхливо. Потім я мав промову хвилин 10, після цього на сцену зайшли представники Правого сектору, хоча їм слово ніхто не давав. Люди в залі почали шуміти, я встав і пішов на сцену, мене туди не пускали. Коли я дістався до мікрофону – відразу отримав удар в лице, – розповідає сільський голова Володимир Захарченко.

Як стверджують представники Правого Сектору, під час зборів у залі було багато немісцевих, а сільський голова завчасно готувався до зриву засідання, тому покликав підмогу. Мовляв, пан Захарченко не хотів, щоб селяни дізнались про альтернативний варіант повернення майна та землі, тому спровокував бійку.

– Конфлікт конфліктом, але є ситуація, з якої потрібно вийти. Є підприємство, яке банкрутять. Потрібно постаратися повернути ці майнові паї людям. Якщо підприємство буде обанкрочено – люди не повернуть своє майно. Їхнє право вирішувати, якому інвестору віддати землю в оренду, ми їм це не нав’язували, – зазначив керівник Черкаського осередку Правого сектору Андрій Гоца.

Нині Правий сектор має конкретну концепцію, як допомогти селянам, повернути вкрадене майно та землі. А пайовики мають вирішувати самі з ким підписувати договори, але за користування землі орендарь повинен сплачувати не менше 10% від оціночної вартості. Договір не вступатиме в дію, поки землю не буде повернуто. Правий сектор вже не вперше стає на сторону народу, та на жаль у багатьох випадках адмінресурс та фінансова вигода вирішують все. Ситуація в Плескачівці показова з огляду на ситуацію в країні. Провокування бійки та конфлікту, на думку представників Правого сектору, сталося саме з подачі влади. Мета провокації – переключити увагу громади та змістити акценти. Щоб приховати правду?