Грімаси черкаської “Феміди”: суд легітимізував загальні збори, яких не було

Про це на своїй сторінці у Фейсбуці повідомляє Громадська організація «Всеукраїнський громадський рух «Святоче».

ГО «Святоче» звертає увагу на те, що з метою захоплення влади у Садовому товаристві «Фотон» декількома особами був повністю сфальсифікований протокол Загальних Зборів членів цього Товариства від 22 березня 2015 року, хоча у дійсності ці збори не проводилися. На підставі цього сфальсифікованого протоколу до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців було внесено відомості про тепер вже колишнього керівника цього Товариства – Ладняк Т.Г.

У зв’язку з фальсифікацією протоколу правоохоронні органи порушили кримінальне провадження ще в 2015 році, але це провадження досі не зрушило з місця. Фактично, правоохоронні органи не реагують належним чином на ситуацію навколо рейдерської атаки на СТ «Фотон», на що також звертав увагу телеканал «Антенна» .

Місцеві суди неодноразово відмовлялися визнати нелегітимними Загальні Збори членів СТ «Фотон», які у дійсності не проводилися та стосовно яких був складений протокол від 22 березня 2015 року.

Так, 6 червня 2016 року Черкаський районний суд у справі за позовом Федотової Г.В. до СТ «Фотон», треті особи, що не заявляють самостійних вимог: Ладняк Т.Г., Макаренко Л.І. про визнання зборів нелегітимними, а прийнятих на них рішень недійсними відмовився визнати нелегітимними загальні збори членів СТ «Фотон», які відображені у протоколі цих зборів від 22 березня 2015 року, та яких у дійсності не було. Суд першої інстанції відмовився визнати оскаржувані збори нелегітимними, з тих мотивів, що, на його думку, права позивача – члена СТ «Фотон» не було порушено. При цьому, у судовому рішенні встановлені факти порушення процедур скликання та проведення оскаржуваних зборів, а також той факт, що у реєстраційному списку присутніх на Загальних Зборах членів СТ «Фотон» 22 березня 2015 року серед 567 осіб вказані у т.ч. під першим номером особа, яка померла більше 10 років тому назад, та особи, які в суді підтвердили, що вони не були присутні на цих зборах.

Позивачка оскаржила рішення Черкаського районного суду від 6 червня 2016 року до Апеляційного суду Черкаської області, де на 26 липня 2016 року вже призначений розгляд цієї справи колегією суддів в складі головуючої судді Нерушак Л.В., суддів Пальонного В.С. та Карпенко О.В.

21 липня 2015 року Апеляційний суд Черкаської області в складі іншої колегії суддів у своєму рішенні відмовився визнати нелегітимними Загальні Збори членів СТ «Фотон», які оформлені у протоколі від 22 березня 2015 року. Це рішення було винесено колегією суддів в складі головуючого судді Качана О.В. (доповідач по справі), суддів Сіренка Ю.В. та Фетісової Т.Л. в справі за позовом іншого члена СТ «Фотон» – Токаренко О.В. На думку цієї колегії судів під головуванням судді Качана О.В., загальні збори членів товариства, яких фактично не було, жодним чином не порушили права члена цього товариства.

ГО «Святоче» наголошує, що рішення, подібні до вищевказаних рішень у справі СТ «Фотон», відкривають дорогу рейдерам, яким достатньо сфальсифікувати протокол загальних зборів членів будь-якого товариства, вказати у цьому протоколі про обрання керівником вигідної для себе особи, віднести цей протокол державному реєстратору для внесення відомостей про таку особу як про керівника до Єдиного державного реєстру, і юридична особа опиняється в руках у рейдерів. Нажаль, високий рівень корупції в нашій державі уможливлює подібні ситуації.