З Дніпра до чашки: процес очищення черкаської питної води

Вода, що потрапляє до домівок черкащан, починає свій шлях із Дніпра. У цьому місці, неподалік Свидівка, дві величезні труби цілодобово здійснюють водозабір. Сотні кубів річкової води потрапляють до насосної станції першого підйому, де відбувається механічна очистка. На наступних етапах воду доочищують, хлорують і лише після комплексної обробки та фільтрування подають на місто.

Станцію ввели в експлуатацію у 1975 році, раніше черкащани споживали воду із підземних джерел. Для потреб міста також збудовано резервний очисний об᾽єкт, що передбачає водозабір з ріки Вільшанки. Цей процес починає діяти в разі виникнення надзвичайної ситуації.

Нині на Дніпровській станції, загальною площею понад 10 га працює близько 100 осіб, виключно процесами очистки води завдяки високій комп᾽ютеризації займаються всього лише шестеро працівників. Керують процесами дистанційно з диспетчерської. Сюди надходять сигнали з усіх складових частин стратегічного об᾽єкту. Модернізувати роботу підприємства вдалося завдяки кредиту Світового банку. Аналогічне обладнання є лише у Києві та часково, у Запоріжжі.

Схема очистки води двоступенева, що передбачає кількагодинне відстіювання речовини і обробку її реагентами. Цей етап відбувається у блоці хімічного водонасичення. Основним дезінфектором, як і раніше лишається хлор. Його дозують, випаровують і нейтралізують. Детальніше про процес очистки питної води – головний технолог підприємства.

Олександр Гончаренко працює у «Черкасиводоканалі» вже 12 років, розуміється на найдрібніших деталях. Каже, що вода не обов᾽язково має бути прозорою, чи смачною. Головне – вона має бути безпечною для населення.

Для цього на станції постійно діють хімічна та бактеріологічна лабораторії. Вони досліджують зразки води на кожному етапі очистки. Визначають вміст рідини за 50 показниками, усі дані записуються до журналу – поки що відхилень не зафіксовано. Така ж лабораторія діє у центральному приміщенні Черкасиводоканалу.

Крім того, «Черкасиводоканал» уклав договір з Обласним лабораторним центром Міністерства охорони здоров᾽я України, де контролюється вода на такі показники, як патогенна мікрофлора, паразитологічні показники та рота віруси. Також згідно стандарту воду перевіряють на наявність фітопланктону, мікроскопічних грибів, синьо-зелених та діатомових водоростей та хронічної токсичності. Працівники «Черкасиводоканалу» запевняють, що вода, яку п᾽ють черкащани, відповідає усім санітарним нормам та є цілком безпечною для життя та здоров᾽я людини.

КП «Черкасиводоканал» повідомляє про активізацію шахраїв.