Danke, gracias, merci – які іноземні мови вивчають черкаські школярі?

Не всі батьки знають, що мають право обирати другу іноземну мову для вивчення їхніми дітьми. Оскільки не всі навчальні заклади пропонують долучитися до формування навчального плану, а включають до нього ті предмети на вибір, з яких є викладачі. Так і виходить, що у розкладі з᾽являється, наприклад, російська. 1 вересня бити на сполох уже запізно, тому думати про вибір дисциплін слід завчасно. У деяких українських школах адміністрація нав᾽язує вивчення тієї, чи іншої мови. У мережі батьки столичних навчальних закладів активно обговорюють цю проблему та пишуть листи у профільне Міністерство. Як обирають другу іноземну мову у черкаських школах дізнавалися кореспонденти «Антени».

Наприклад, у Першій міській гімназії м. Черкаси навчають майбутніх поліглотів. Тут 40% викладачів – вчителі іноземних мов. Для адміністрації не проблема – залучити до роботи носіїв мови, або волонтерів, якщо того вимагає навчальний план. Класи ділять на три підгрупи від 8 до 12 осіб. У підсумку третина випускників їде навчатися та працювати за кордон.

11-класник Павло – один із найуспішніших учнів школи, зокрема в опануванні іноземних мов. Нині він має дорослий рівень володіння і може вільно спілкуватися з іноземцями.

У рейтингу найпопулярніших іноземних мов, як і раніше лідирує англійська, за нею йде німецька, іспанська та французька. Російська стрімко втрачає позиції. Станом на перше вересня минулого року її вивчають лише у 55 черкаських класах. Тож у питанні вибору другої іноземної іти в ногу з часом, чи за звичкою брати, що дають – вирішувати батькам.

Черкаськими школами прокотився спортивний флешмоб.