Нардеп у Черкасах: «Батьківщина» готується до проведення Всеукраїнського референдуму

Партія “Батьківщина” виступає категорично проти продажу землі сільгосппризначення та ініціює Всеукраїнський референдум. Про це під час прес-конференції у Черкасах заявив депутат Верховної Ради України Вадим Івченко. Зокрема, він зазначив, що чорноземи – це стратегічний запас держави. Тож землевласникам, які мають бажання продати свої наділи, повинні продавати їх державі, яка надаватиме ділянки територіальним громадам, а та здаватиме їх в оренду. Саме за рахунок орендної плати буде наповнюватися місцевий бюджет. Інший варіант – це запитати у громади про долю українських земель.

Під час прес-конференції голова Черкаської асоціації фермерів, депутат обласної ради Віктор Гончаренко наголосив, що аграрії підтримують позицію партії «Батьківщина». Він переконаний – земля має залишатися у власності селян.

Аграрний комплекс в Україні – це 32% бюджету. Але вартість землі лишається заниженою через непроведення інвентаризації та нормативної оцінки. Сьогодні 1 га чорнозему на Черкащині коштує близько 40 тис. грн. – це мізерна сума порівняно зі світовими та європейськими стандартами. Переоцінкою земель мають зайнятися органи місцевого самоврядування.  «Батьківщина» у свою чергу обіцяє докласти зусиль, аби українські селяни були почуті саме тому вона ініціює проведення Всеукраїнського референдуму.