Скарга чи наклеп: на телеканал «Антена» поскаржилися з неіснуючої адреси?

Скарга на адресу Нацради з питань телебачення та радіомовлення надійшла від жительки м. Черкаси, яка нібито проживає за адресою вул. Коцюбинського, 11/1, кв. 75. Журналісти «Антени» запідозрили, що скарга може бути фіктивною і використовуватись виключно, як засіб тиску на телеканал через його принципову і непохитну позицію щодо низки резонансних подій у місті. Тож кореспонденти вирішили перевірити, чи існує така вказана адреса у м. Черкаси і хто там проживає.

Прибувши на місце, журналісти з’ясували, що зазначеної адреси на вул. Коцюбинського не існує. Поспілкувавшись із жителями околишніх будинків ми дізналися, що на вказаній вулиці, неподалік будинку під номером 11 живе лише одна Марина, яка працює на ринку. Ми знайшли її на робочому місці у рибній крамниці. Жінка показала документи на відмінне від скаржниці прізвище та цілком заперечила свою причетність до справи.

Як і варто було очікувати, скарга виявився фіктивною. Згідно ст. 8 ЗУ «Про звернення громадян» звернення без зазначення місця проживання, не підписане автором, а також таке, з якого неможливо встановити авторство, визнається анонімним і розгляду не підлягає. Тож припускаємо, що помилка у скарзі була допущена навмисно.

Крім того скаржники повинні враховувати, що їхні прізвища та адреси не залишаться у таємниці, оскільки телерадіоорганізації мають право ознайомились з матеріалами справи, які стали приводом перевірки чи прийняття рішення Нацрадою з питань телебачення та радіомовлення.