Освітні округи та нові коефіцієнти: яким буде ЗНО-2017

Незабаром в Україні стартує ЗНО. Напередодні напруженого періоду відповідальні освітяни країни та області розповіли про останні дні підготовки та особливості проведення цьогорічного тестування.

Для проведення ЗНО у Черкаській обл. створено 10 освітніх округів та 40 пунктів. Майже 100% українських випускників складатимуть оцінювання українською мовою. Найбільша кількість абітурієнтів обрали 3 предмети. Цього року до конкурсного балу впроваджено нові коефіцієнти: регіональний, галузевий, сільський та першочерговий. Таким чином абітурієнти можуть отримати до 10% до свого результату, особливо ті, що обиратимуть сільську місцевість та медичні та педагогічні спеціальності. Приміром, у Черкасах та області сумарний бал сертифікатів множитиметься на регіональний коефіцієнт – 1,02. Аби успішно скласти ЗНО більшість ВНЗ області, що мають відповідну ліцензію МОН, організовують підготовчі курси.

Цього року Черкащина також взяла участь у апробації нового формату завдань для сертифікаційних робіт з іноземних мов, а також здійснила моніторинг якості початкової освіти. Вже наступного року 15-річні школярі візьмуть участь у міжнародному дослідженні PISA. Представники українського центру оцінювання якості освіти закликають вступників сподіватися на власні сили і не розраховувати на підробку сертифікатів. Сфальшовані документи не прийматиме жоден навчальний заклад країни.

Danke, gracias, merci – які іноземні мови вивчають черкаські школярі?