Хто стоїть за банкрутством Черкасиобленерго? Розслідування, шокуючий документ

Як соратники Януковича та Путіна безнаказано нищили і продовжують нищити ПАТ Черкасиобленерго.

Більше року «Антена» відслідковувала діяльність сумнозвісного керівництва «Черкасиобленерго» і відчайдушно намагалася достучатися до української влади, розкриваючі схеми, за якими з бюджету ПАТ було виведено, за підрахунками фахівців більше півтора мільярду гривень.  Але попри інформацію, що розповсюджувало ЗМІ, і яка містила всі ознаки того, що на підприємстві відбувається кримінальний злочин, правоохоронці просто намагалися відвернутися від питання, всіляко непомічаючи проблем в Черкаській області.

Неповернення ПДВ, невиплати зароплат. Будь-яка підприємницька структура б опинилася під пильним «квпаком» податківців та правоохоронців, а її керівники на лаві підсудних. Але все це не про «Черкасиобленерго». Тут Світлані Кузьмінській все сходило руками з рук. Маючі потужний «дах» вона впевнено грабувала підприємство, його працівникіфв і державу. Звісно, що не одна, а разом із своїми спільниками, прізвища яких відомі всій країні.

Сьогодні ми пропонуємо Вам чергове наше розслідування, зроблене на основі інсайдерської інформації – так званої мирової угоди, що ретельно приховують від громадськості та документів Кабінету міністрів України, які яскраво ілюструють ситуацію на «Черкасиобленерго».

Менш ніж за 200 км від Києва «стара гвардія» Януковича краде державне майно на сотні мільйонів гривень та провокує народний бунт з можливим блекаутом у стратегічно-важливому регіоні для обороноздатності  краіни.

На всіх каналах та медіа ресурсах України пройшла хвилююча  інформація з Черкас. Працівники  державного підприємства Черкасиобленерго, доведені до відчаю багатомісячною заборгованістю по заробітній платні, перекривають дороги та погрожують припинити виконання своїх обов’язків з ризиком припинення  енергопостачання для об’єктів соціальної сфери, виробничих потужностей та війскових частин.

Кожен, хто має уявлення про функціонування обласних енергопостачальних  компаній розуміє, що  невиплата працівникам заробітньої платні – це справжня економічна нісенітниця. Монопольне положення на ринку продажу електроенергії дозволяє виконувати  зобов’язання перед працівниками підприємства в повному обсязі та без будь-яких затримок. Тим більш, що заборгованість, що на 1 червня складе близько 109 млн. грн. не є такою значною для бюджету країни сумою.

Дуже важливе питання – що  спричинило таку  ситуацію у сусідньому із столицею України регіоні? Але ще більш важливе питання – який режисер  пише жахливий сценарій для своїх ляльок, що безжально шматують економіку нашої воюючої країни і дії яких загрожують справжнім інфраструктурним колапсом?

Світлана Кузьмінська – «Фунт» у Черкасиобленерго

В 2015 році  керівником «Черкасиобленерго»  стала Світлана Кузьмінська –  виходець з сумнозвісної структури  «Енергомережа». Ця компанія фігурує в цілому ряді кримінальних справ відразу з кількох обленерго. У другій половині нульових “Енергомережа” під іншою назвою займалася будівельним бізнесом, а в 2014 році раптом отримала ліцензію на імпорт електроенергії з РФ до окупованого Криму. Очолив “Енергомережу” київський бізнесмен і колишній нардеп Дмитро Крючков. Зазначимо, що в 2014 році в цій компанії працював брат міністра енергетики Петро Продан. Через це виник скандал, який призвів до відставки Юрія Продана з посади міністра.

Команда в. о. голови правління Світлани Кузьмінської за змовою з керівництвом підприємства одіозного олігарха Дмитра Фірташа почала оформляти борги черкаського «Азоту»  перед обленерго на пов’язані з «Енергомережею» фірми. Під її керівництвом «Черкасиобленерго» заборгували «Енергоринку» близько 800 млн грн (з яких понад  600 млн за один тільки 2016 рік) Кузьмінська ж запевняє, що всі проблеми – через неплатежі «Азоту».

Завдяки діяльності слідчих з НАБУ Кузьмінську було звинувачено за ч.3 ст.27 ч.5 ст.205, ч.5 ст.191 КК України,  за розкрадання 61 мільйона гривень з «Харківобленерго”. Цю суму компанія перерахувала як поворотну фінансову допомогу «Черкасиобленерго», але згодом кошти не поверталися, а акумулювалися на рахунках ТОВ «Фінансова компанія «Трансфербутик», «Західні енергетичні транзити» і «Трейд Актив», які пов’язані з «Енергомережею». Однак суд навесні 2017 року відпустив Кузьмінську під заставу в 1 млн . грн і зобов’язав носити електронний браслет.

Урядовий «дах» не зацікавлений в порятунку держпідприємства?

Навіщо Кузьмінську так тримають на посаді офіційного керманича підприємства? Відповідь виявляється дуже проста.
13 лютого 2017  акціонери «Черкасиобленерго» провели позачергові збори й обрали виконувача обов’язків керівника виконавчого органу компанії Олега Самчука, який раніше обіймав посаду виконавчого директора «Житомиробленерго».

Але за дивних обставин заступник міністра юстиції Шкляр підписав наказ по внесенню зміни до реєстру і Самчука видалили з нього та натомість внесли Кузьмінську. І через півгодини з’явилося рішення Печерського районного суду м. Києва про заборону внесення будь-яких змін, що стосуються керівника підприємства «Черкасиобленерго». Працівники обленерго  категорично  заперечують проти спроби незаконного повернення Кузмінської, яка своїми сумними  оборудками з фірташевським «Азотом» активно вимивала кошти підприємства, що призвело його до переддефолтного стану.

З якою ж метою була проведена блискавична спецоперація поновлення пані  Кузьмінської у реєстрі в якості керівника Черкасиобленерго? Як з’ясувалось це точно було не сприяння погашенню заборгованості  перед  працівниками  підприємства і нормалізація діяльності обленерго.

Це поновлення потрібно для  фактичного  припинення з боку «Черкасиобленерго» законного права вимоги заборгованості від черкаського Азоту на суму більш ніж півмільярда гривень. А також згода з розстроченням виплати  боргів на 168 місяців до червня 2032 року. Саме такі  умови надруковані у тексті Мирової угоди, підписання якої повинна забезпечити Кузьмінська. Такі казкові умови  для бізнеса одіозного олігарха  з  одночасним ризиком спалаху народного   гніву  у черкаському регіоні. Це не просто свято крадія. Це досить схоже на справжню диверсію.

Хто забезпечує кримінальні оборудки і на чию користь?

Залишилось з’ясувати деякі підробиці про діяльність заступника міністра юстиції з питань виконавчої служби Сергія Володимировича  Шкляра. Замість того, щоб домогтися виконання рішення господарського суду Черкаської  області у справі № 925/965/16   від 07.12.2016  про стягнення з  ПАТ «Азот»  на користь державного підприємства

ПАТ «Черкасиобленерго» більше 510 млн. грн.  він сприяє поновленню Кузьмінської в реєстрі керівником та, дуже ймовірно, появі рішення Печерського суду м.Києва про заборону внесення будь-яких змін, що стосуються керівника підприємства «Черкасиобленерго».

Серед багатьох пунктів трудової діяльності Шкляра  є дані, що  протягом 2002-2015 років він працює в адвокатській конторі «Арцінгер» , з яких 14 років директором.

Серед поважних клієнтів «Арцінгера» структури «Роснєфті» – путінської скарбнички  північної країни-агресора.

У 2014 році «Арцінгер» подається на тендер, за умовами якого фірма зобов’язалася зняти арешт з «палива Курченка», гаманця Януковича, а також скасувати вимоги податкової до дочки «Роснафти» – заплатити 40 млн гривень несплачених податків в бюджет України. Пізніше активно відстоює та виграє судову справу  у тому ж таки Печерському суді.

Українцю неможливо зрозуміти  мотиви, якими керувався Шкляр С.В., що з «Арцінгером» заявлявся та вигравав тендер від «Роснафти» у той час, коли країна втратила загиблими та  полоненими сотні патріотів під Іловайськом у боях з російськими агресорами.

Диверсія, що може мати тяжкі наслідки для країни?

Таким чином сьогодні  фірташевський «Азот» та Кузьмінська за сприяння заст. міністра юстиції Шкляра   спробують реалізувати  план підписання  Мирової угоди з ПАТ «Черкасиобленерго», що призведе до некерованих наслідків та соціального вибуху.        Блокування автошляхів державного значення, що проходять черкаським регіоном, спроможне повністю порушити комунікацію між Заходом та Сходом із Півднем країни.  Як ймовірну загрозу слід також враховувати, що можливий  блекаут в Черкасах та області також приведе до загрозливого положення з забезпечення протиповітряної  оборони силами дислокованих в регіоні  зенітно-ракетних  підрозділів ЗСУ м.Києва та центрального регіону України.

Складається така картина, що цією «теплою компанією» терміново  повинні  зацікавитись відповідні підрозділи СБУ.  Бо подібні дії направлені на дестабілізацію ситуації в черкаському регіоні  можуть мати метою втрату управління державою з боку органів влади України розташованих в Києві та  порушення транспортних комунікацій між регіонами країни.

Інсайдерський екземпляр цієї мирної угоди потрапив до редакції «Антени»

 

 

Матеріали, що ілюструють динаміку зростання заборгованості підприємства