Черкаських інспекторів Держпраці навчали долати незаконну зайнятість

У рамках пілотного проекту «Зміцнення системи інспекції праці і механізмів соціального діалогу» на дводенний тренінг до Черкас прибули інспектори з найвіддаленіших куточків області. Тут фахівці дізнаються більше про виявлення і подолання нелегального працевлаштування.

Координує проект на національному рівні представниця Міжнародної організації праці Софія Литвин. На її переконання, проблема незадекларованої праці – є у багатьох країн світу і Європейського союзу, зокрема. Для того, щоб наслідувати передові практики в Україні до програми залучили інспекторів із Іспанії, Португалії.

За даними Держстату, у 2015 році неформальна зайнятість в Україні сягнула понад 26% від кількості всього працюючого населення, тобто понад 4 млн. 300 тис. осіб. Для роботодавців, що не дотримуються трудового законодавства передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафу.

Тенденція останніх років свідчить про збільшення відсотка неформальної зайнятості, що негативно впливає, як на працівників, так і на роботодавців. Зокрема, породжує обмеження прав, позбавлення гідних соціальних гарантій та  призводить до недобросовісної конкуренції. Повідомити про випадки порушення трудового законодавства у Черкаській області можна в Управлінні Держпраці за номером: 33-69-70.

Які черкаські підприємства перевірить Держпраця у 2017 році?