В результаті потужного буревію були відключені 1734 трансформаторні підстанції, через що без енергопостачання залишилися 181 населений пункт області

1 липня на території області пройшли сильні зливові дощі та шквалисте посилення вітру, що призвело до перебоїв із енергопостачанням, падінням дерев та перекриттям автошляхів та ліній залізничного сполучення. Значних руйнувань крім житлових та адміністративних будівель, також зазнали об‘єкти сільськогосподарських підприємств.
Про це у Фейсбуці повідомив речник управлінняДСНС України в Черкаській області Костянтин Проценко.
В зону дії негоди потрапили 5-ть районів області Золотоніський, Чорнобаївський, Драбівський, Уманський та Шполянський. Найбільше постраждали Золотоніський та Чорнобаївський.
Станом на 06 годину ранку 2 липня внаслідок несприятливих погодних умов, сильних злив та буревію були відключені 1734 трансформаторні підстанції, через що без енергопостачання залишилися 181 населений пункт області. Впродовж 6 годин, аварійним бригадам обленерго вдалось відновити функціонування 1000 трансформаторних підстанцій та забезпечити енергопостачання до 81 населеного пункту.
У розчищенні об’єктів енергетичної інфраструктури аварійним бригадам Обленерго допомагають фахівці Управління ДСНС.
Станом на 12-ту годину 2 липня, відключеними залишаються 734 ТП та 108 населених пунктів.
Так, на території фермерського господарства СТОВ «Лан» в селі Ярославка, Шполянського району через сильний поривчастий вітер зірвано покрівлі з 8 господарських споруд та гуртожитку. Постраждали також 8 приватних житлових будинки з яких частково були зірвано шифер. У самому населеному пункті на автошляхи впали 7 дерев, які були прибрані працівниками господарства та працівниками місцевої пожежної охорони із села Ярославка.
В Уманському районі, на автошляху М-12 “Стрий-Тернопіль-Кіровоград-Знамянка”, поблизу села Оксанине а також у селі Богданівка, Драбівського району внаслідок шквалистого посилення вітру були повалені 62 дерева, якими було перекрито руху автотранспорту. Завал за допомогою інженерного інструменту та обладнання силами служби утримання автодоріг та рятувальників місцевих пожежно-рятувальних частин було усунуто. Дерева розпиляні, рух автотранспорту повністю відновлено.
Найбільше через негоду постраждали Золотоніський та Чорнобаївський райони. У населених пунктах цих районів до цього часу не вдалось повністю відновити енергопостачання, зв‘язок, а також водопостачання та водовідведення.
У Чорнобаївському районі внаслідок пошкодження газоводу від газопостачання відключено один багатоповерховий житловий будинок на 60 квартир та 38 приватних домоволодінь.
В районі розпиляні та прибрані з автошляхів 113 дерев.
У Золотоніському районі, внаслідок буревію, на території зерносховища ТОВ «Нібулон», розташованому у селищі Вознесенське, на залізничну колію станції Пальміра було повалено металевий бункер для зберігання зерна. Для проведення відновлювальних робіт на місце події зі ст. Шевченкове та ст. Знам`янка, прибули 2 відновлювальних потяги Укрзалізниці. О 05:12 год. усі металеві конструкції були прибрані з залізничних колій, після чого рух потягів відновлено в повному обсязі.
Загальна кількість повалених негодою дерев та будинків на яких пошкоджено дах в населених пунктах області уточнюється.
Внаслідок негоди за медичною допомогою звернулися 48 громадян, 17 чоловік серед яких 4 діти були госпіталізовані. За даними департаменту екстреної медичної допомоги медичну допомогу в районах здійснювали 10 районних бригад «Швидкої медичної допомоги» в Золотоніський район також було спрямовано спеціальну медичну бригаду із Черкас.
Всього на ліквідацію наслідків надзвичайної ситуації залучено 82 чоловіка особового складу та 12 одиниць техніки підрозділів Управління ДСНС, зранку 2 липня до аварійно-відновлювальних робіт також були залучені 30 офіцерів та 95 курсантів Черкаського інституту пожежної безпеки ім. Героїв Чорнобиля. В зону проведення аварійних робіт із Черкас відправлено також зведений загін протипожежної служби укомплектований спеціальною інженерною технікою та обладнанням. Роботи за ротаційною схемою тривають у цілодобовому режимі .
Наразі, у постраждалих районах працюють мобільно-оперативні групи Управління ДСНС які додатково укомплектовані психологами.
В Золотоніському та Чорнобаївському районах додатково розгорнуто інженерні мобільні групи цивільного захисту.
В усіх районах у цілодобовому режимі працюють штаби з ліквідації надзвичайної ситуації.
Загальний стан проведення аварійно-відновлювальних робіт контролюється обласним штабом з ліквідації наслідків негоди під керівництвом Голови ОДА Юрія Ткаченка.

Фоторепортаж дивіться тут.
Ще відео дивіться тут: Буревй переніс 120-тонний металевий елеватор “Нібулону” на 200 метрів і перекрив ним залізницю