Заступник голови ОДА Я.Березань відповість перед законом за оприлюднення персональних данних громадянина

Як стало відомо редакції “Антени”, заступник голови Черкаської обласної державної Адміністрації Ярослав Березань, якому пощастило стати героєм нашого сюжету минулого тижня, подав в суд на громадянина, що дав нам шокуюче інтерв’ю та на телеканал. Про це чиновник написав у своєму посту а Фейсбуці.

В якості ілюстрації, Березань (який є юристом) розмістив фотокопію титульної сторінки позову. Невідомо чим керувався професійний юрист, але він тим самим оприлюднив як власні данні, так і громадянина.

Скрін-шот сторінки посту, що було зроблено ввечері 24 вересня ми надаємо без жодних змін.

Скрін-шот посту Я.Березаня в своїй хроніці, зроблений близько 22.00 24.07.2017 р..
Скрін-шот посту Я.Березаня , зроблений близько 22.00 24.07.2017 р..

 

Цікаво, після зауваження в бік чиновника, що він порушив право громадянина на захист персональних данних, він на своєй сторінці замінив фотографію позову на фото з закресленими персональними данними. Але ми маємо скрін-шот правопорушення, вчиненого чиновником.

Вадим Баранцов, що дав інтерв’ю “Антені” заявив в телефонній розмові з журналістом “Антени”, що звертнувя із заявою про злочин, вчинений Березанем до правоохорпонних органів.

Нагадаємо, відповідно до чинного законодавства усі відомості, що дозволяють вас ідентифікувати (ПІБ, номер паспорта, дата і місце народження, адреса реєстрації і проживання, телефонні номери, ідентифікаційний код, адреси електронної пошти тощо) — це ваші персональні дані, які без вашої письмової (!) згоди не можуть бути зібрані, оброблені і використані

Усі бази персональних даних, зібрані юридичними особами, в обов’язковому порядку повинні бути зареєстровані в спеціальному уповноваженому органі — Державній службі з питань захисту персональних даних (офіційний сайт служби — www.zpd.gov.ua). Для тих, хто побоюється зірких очей «великого брата», скажемо, що в державному органі треба реєструвати не власне дані, а лише сам факт існування такої бази і наявність особи, відповідальної за збереження цих даних.

Відповідальність передбачена за порушення прав громадян, гарантованих законодавством про захист персональних даних

Вам не повідомили про те, що внесли ваші персональні дані в базу, не роз’яснили ваші права, не вказали, з якою метою збиралися відомості, і не назвали осіб, яким ці дані передаються? На власника бази можуть накласти адміністративне стягнення — штраф від 5100 до 6800 грн. 

Особа, відповідальна за зберігання конфіденційних даних, яка не забезпечила належний захист бази персональних даних, у результаті чого треті особи одержали незаконний доступ до персональних даних, карається штрафом у розмірі від 5100 до 17000 грн. 

Крім того, за незаконне поширення конфіденційної інформації чинним законодавством передбачена кримінальна відповідальність (стаття 182 КК України).