Секретар міськради організовує переслідування журналістів. «Антена» поскаржилася на Радуцького генпрокурору.

Шановні друзі, колеги, представники громадськості!
Напевне, всі ви чули, як протягом десяти років переслідувалася газета «Антена», телеканал, як цькували наших журналістів за допомогою судів, органів правопорядку, чиновницьких наїздів тощо. Я вже мовчу про побиття журналістів і не нагадую про зухвалий акт тероризму в центрі Черкас – замах на моє життя і життя мого колеги та його сина, що стався в лютому 2009 року, коли поруч із редакцією був підірваний мій автомобіль.


Протягом багатьох років міська влада всіляко цькувала, переслідувала редакцію. Намагалася чинити тиск, позбавляючи приміщення в центрі міста за адресою б.Шевченка, 220. І наразі спромоглася шляхом корумпованих та протиправних судових рішень розірвати договір оренди приміщення.
Нагадаю, що наприкінці 90-х років міська рада передала громадській організації – засновнику редакції газети «Антена» – приміщення під розміщення громадської організації і редакції газети. Але приміщення занедбане, без жодних вигод і непридатне для використання, яке протягом тривалих років пострадянського періоду слугувало схованкою бомжів та сміттєзвалищем. Тому, напевне, бізнес воно не особливо цікавило. Власним коштом, з допомогою друзів, колег, просто меценатів приміщення було відремонтоване. Відповідно до договору оренди ми зверталися до міської влади і отримували всі дозвільні документи на проведення робіт, що тривали понад десять років із моменту зайняття нами 160 кв. метрів.
Але як ми з’ясували значно пізніше, приміщення за вказаною адресою не мало жодного стосунку до міської ради, не перебувало в його власності, навіть не мало технічного паспорту. І саме тому навіть не було надано акту приймання-передачі приміщення. Бо передавати не було чого. Ми самостійно зробили всі комунікації, провели електрику і зв’язок, зробили електричне опалення. Фактично, крім підлоги з дірками до підвалу та напівзруйнованого даху, ми не отримали нічого, що було б бодай трохи схоже на об’єкт нерухомості.

У ході подальших судових суперечок була проведена експертиза, яка довела факт, що «Антена» отримала в оренду непридатне для використання приміщення.

Але змінилися часи, і замість політичного та кримінального переслідування в хід пішли більш дієві і суто економічні речі. Попри те, що починаючи з початку 2000-х років в Україні було прийнято низку законодавчих актів, що захищають пресу від тиску, гарантують певні економічні преференції, серед них – заборона виселення редакцій ЗМІ з приміщень, що вони займали, пільговий режим оренди тощо.

Ми неодноразово зверталися до міської влади з листами про перегляд умов договору у відповідності до норм чинного законодавства. Але все марно. На відремонтоване приміщення редакції дехто з чиновників вже накинув оком. Напевне, знаючи, що приміщення не є власністю міста, і викинувши звідти редакцію, можна було б за безцінь отримати його у власність.

Свого часу ми опинилися в стані конфлікту  з міським головою Одаричем С.О., і  міська влада починає дії, спрямовані на позбавлення редакції приміщення. При заборгованості за оренду за 1-2 місяці суд прийняв рішення про розірвання договору оренди, при тому визнавши наше право перебування там. Подальші десятки судів, що відбувалися в Черкасах і Києві, продемонстрували нам усю гнилість судової системи і залежність її від втручань високопосадовців. Виграючи першу або апеляційну інстанцію, вищий суд повертав справу на місце на повторне коло. І цей процес тривав би до нескінченності, якби те юридичне напрацювання, що утворилося в результаті цього кривосудного коловороту, само собою не довело нашу правоту і правомірність перебування в редакції. Міська влада опинилася в юридичному тупику, який сама для себе і створила. З одного боку, мала розірваний договір, за яким ми сплачували за оренду значно більші ніж того вимагав закон гроші, з іншого – суд не наважився прийняти рішенні про виселення редакції з приміщення і одночасно ВИЗНАВ за нами право на пільгові умови. Але… вже майже десять років щорічно ми звертаємося до міської влади з листами про укладання договору. Департамент економіки ЧМР в особі директора Ірини Удод під різними приводами, маніпулюючи термінами і порушуючи чинне законодавство, відмовляє нам в укладанні договору оренди. Натомість звертається нескінченно до суду з вимогою сплати невідомо звідки придуманої орендної плати і вимагає звільнити приміщення – яке фактично нами побудоване з нуля і при тому приміщення, на яке у міської ради не було жодних правовстановлюючих документів.

Факт відсутності права власності на приміщення підтверджений навіть протоколом засідання депутатської комісії Черкаської міськради, що відбулася в 2013 році. Тоді комісія ретельно дослідила взаємини між «Антеною» та департаментом економіки і дійшла висновку про протиправність дій чиновників. Але жодних висновків тодішня міська влада не зробила.

Лише минулого року, після чергового нашого звернення з вимогою укласти договір оренди, департамент економіки ЧМР за сфальшованими правовстановлюючими документами оформив на себе право власності на приміщення, що займає «Антена». Але при тому в черговий раз залишив наші листи без відповіді або надаючи відповіді не за тими зовсім питаннями, що ми задавали.

І саме минулого року з’ясувалося, що організацією останньої хвилі тиску на нас займається «неофіційний мер міста» секретар міськради О.Радуцький. Причин тиску, на нашу думку, декілька: Радуцький фактично керує спадком свого померлого товариша, сумнозвісного за корупційними оборудками часів Одарича «почесного громадянина» Калашника І.М., до складу якого входить і кабельна телекомпанія, що мовить кілька годин на добу. Звісно, наявність популярного телеканалу, який до того ж постійно критикує дії міських чиновників, у тому числі Радуцького, дещо ламало комфортне існування самого Радуцького і бізнес-кримінального клану, до якого він входив. До того ж «Антена» проводила ряд антикорупційних розслідувань, що боляче вдарили по кримінальному бізнесу в Черкасах, розкривала в тому числі схеми розбазарювання комунального майна.

Я стверджую, що Радуцький, перевищуючи свої повноваження і зловживаючи своїм службовим становищем, тиснув на працівників апарату міськвиконкому, зокрема, на департамент економіки, і ті, за його вказівкою, займалися тиском на редакцію та свідомо чинили протиправні дії з метою тиску на ЗМІ та перешкоджання діяльності журналістів.

Нагадаю, що минулого року було внесено низьку змін в законодавчі акти, які підсилюють відповідальність осіб за тиск і переслідування журналістів. З минулого року законодавчо чітко встановлено, що тиск і переслідування можуть бути здійснені у будь-якій формі. Тому ми заявляємо, що чиновники департаменту економіки ЧМР та секретар Черкаської міської Ради Радуцький О.Р. вчиняють дії, що мають ознаки кримінального злочину, передбаченого ст. 171 УК України.

У зв’язку з вищевикладеним ми змушені звернутися до Генеральної прокуратури України та Національної поліції із заявою про злочин та до міського голови Черкас Бондаренка А.В. з вимогою провести службове розслідування та вжити заходів згідно з його компетенцією щодо посадових осіб органу місцевого самоврядування.

Крім того, зараз до цієї заяви додаємо так зване «доручення», яке вчора підписав секретар міської ради Радуцький О.Р., таким чином вийшовши за межі своїх повноважень та відверто даючи вказівку працівникам міськради вчинити протиправні дії відносно редакції «Антени».

Ми із задоволенням дамо всім зацікавленим особам доступ до документів, що засвідчують нашу правову позицію. Ми не бачимо за собою жодного криміналу чи порушень. Натомість ми , як і всі інші ЗМІ, робимо суспільно важливу справу, що вкрай важлива для становлення в Україні громадянського суспільства.

З повагою, Воротник В.Л.
головний редактор газети «Антена»,
директор телекомпанії «Антена»

Олександр Радуцький займає посаду секретаря Черкаської місьради. Однак це не заважає йому виходити за межі своїх повноважень і організовувати переслідування журналістів