Думки черкасців: Чи потрібна українцям легальна вогнепальна зброя?

Рекордною за підписами петицією до Президента України, стала петиція за легалізацію вогнепальної зброї. Це питання вже давно стало темою для дискусій в українському суспільстві. У 2016 році з використанням вогнепальної зброї було здійснено 579 злочинів. Такими є дані Генпрокуратури України. Це в 2 з половиною рази менше, ніж у 2015-му. Громадяни України мають близько 2 мільйонів одиниць легальної зброї. А за інформацією української Асоціації власників зброї, ще 5 мільйонів одиниць – це нелегальна зброя.

Звертаючись до закордонного досвіду володіння зброєю населенням, то країни, де це передбачено законом, можна поділити на 3 групи:

перша група – держави, які повністю легалізували використання зброї і надали її у вільний доступ (яскравим прикладом є США, адже досі в деяких штатах легше одержати зброю, ніж водійські права);

друга група – держави, які легалізували використання зброї за умов проходження певної процедури по визначенню готовності громадянина отримати до рук зброю, тобто населення озброюється за певною встановленою процедурою (прикладом групи таких країн є Чехія, де, для того, щоб отримати зброю, треба скласти своєрідний тест);

третя група – держави, які ще не легалізували використання зброї або легалізували лише певний вид (короткоствольний або довгоствольний) зброї (прикладом таких країн може бути Україна, в якої легалізована довгоствольна зброя, і також Японія, де немає навіть однієї одиниці зброї на тисячу жителів).

Читайте також: «Зброя – твоє право»: У Черкасах відбулась конференція щодо легалізації зброї в Україні.