Почесна варта: день із життя черкаських пожежників

Вогнеборці, пожежники, рятівники – назва цікавої і водночас небезпечної професії. Відразу уявляються кремезні чоловіки, що вибігають із вогню з брандспойтами в руках. Вони дійсно витривалі і треновані, та водночас мають гарне почуття гумору і вірять у прикмети. Кореспондентам «Антени» вдалося повартувати разом із черкаськими рятувальниками і дізнатися, як проходить їхній робочий день.
Під час шикування начальник пожежної частини надає варті оперативну інформацію за останню добу, перевіряє документи та дає розпорядження. Загалом при 2-й пожежній частині м. Черкаси працює 45 осіб, але на варту заступає десятеро. Після шикування здійснюється технічний огляд машин з перевіркою абсолютно усіх елементів.
Така автівка важить 11 тонн і вміщує 7 осіб. Кількість виїздів за добу залежить від сезону. На пожежі рятівники виїжджають лише у вогнетривкій формі. У кожного вона індивідуальна.
Після перевірки автівок і форми разом із особовим складом прямуємо на практичні заняття. Дорогою оглядаємо приміщення. До речі, працівники 2-ї пожежної частини дуже пишаються своїм підрозділом, кажуть що він один із кращих не лише в області, а й в Україні. У розпорядженні вогнеборців спортзал, сучасні душові, вбиральні, роздягальня, кімната відпочинку та кухня, обладнана усім необхідним. Словом, майже, як вдома. Навчальні заняття проходять у актовій залі. Сьогодні – медицина. Начальник пункту охорони здоров’я Іван Курненков показує і розказує, як надавати невідкладну допомогу потерпілим. Рятувальники почергово виконують завдання.
На виході зазираємо до диспетчерської. Розглядаємо спеціальні інструкції для оперативного реагування у разі виникнення надзвичайної ситуації на складних об᾽єктах. Тут працює привітна дівчина Марина. Вона єдина представниця прекрасної статі на варті. Щоденно приймає до 10 викликів і в цілому задоволена роботою.
Прямуємо до виходу із частини, попутно жартуємо з рятувальниками і розпитуємо про прикмети. Як виявилося, пожежники народ забобонний. Під час чергування вони не говорять про гасіння вогню і бояться прати байовки, щоб не накликати пожежу. Тож впереддень професійного свята бажаємо хлопцям спокійної варти і сухих рукавів.

У Долині троянд сталася пожежа.