У середмісті Черкас говорили про реформування української освіти

Діалог між мешканцями міста, громадськими діячами та представниками органів влади відбувся в межах нового проекту Нацкорпусу, телекомпанії «Антена» за підтримки Черкаської міської ради. Спікерами виступили представники органів влади, викладачі, вчителі, громадські діячі та члени батьківського комітету. Детальніше про новий Закон розповіла заступниця головного освітянина міста Марина Бакланова.

Відсутність оціночних суджень та порівнянь – це модель фінської школи, на яку рівняються українські освітяни. Там учні проходять два обов᾽язкових рівні навчання, потім вступають до додаткового 10-го класу, а після цього у професійні коледжі чи ліцеї, які можна порівняти з нашими 11-12 класами. Представники батьківського комітету акцентують увагу на недостатній публічності збоку навчальних закладів. Зокрема, вимагають оприлюднювати фінансові звіти та накази.

Реформа освіти неодмінно торкнеться й вищої школи. Щоправда, викладачі ВИШІв зустрічаються з уже сформованою особистістю, що значно спрощує процес навчання. Кажуть, до впровадження освітніх новацій готувалися ретельно і заздалегідь. Поряд з профілізацією спікери акцентують на важливості національно-патріотичного виховання, аби освічені українські кадри будували у майбутньому свою країну, а не прямували працювати за кордон.

Черкащани досить активно брали участь у дискусіях, ставили питання, зокрема, що стосується шкільних статутів, доцільності форми та чергування після уроків. Зійшлися на бюрократичних пережитках та недостатньому фінансуванні збоку держави.

Діалоги про Черкаси. Випуск перший.