В Україні спалах кору. На Черкащині ситуація під контролем

Станом на початок вересня в Україні зареєстровано 1627 випадків кору, двоє дітей в Одеській області померли. Найбільше випадків зареєстрували в Івано-Франківській (747 випадків), Одеській (589 випадків) та Тернопільській (70 випадків) областях.

Так сталося через відмову батьків робити планові щеплення своїм дітям. У зв’язку зі спалахом кору в цих областях прийнято рішення про недопущення дітей, які не мають щеплення проти кору, у навчальні заклади.

Про епідеміологічну ситуацію на Черкащині поінформували в обласному департаменті охорони здоров᾽я. Кір вважається небезпечним вірусним захворюванням з інкубаційним періодом від 7 до 17 днів.

Вірус розповсюджується, коли у людини з’являються перші ознаки захворювання: кашель, висока температура, кон’юнктивіт, поява своєрідних плям на слизовій оболонці ротової порожнини і висип на шкірі. Вірус вражає всі вікові групи незважаючи на те, що найбільш сприятливими до нього вважаються діти.

Основним засобом профілактики є вакцинація. Епідеміологи попереджають: кір поширюється швидше, ніж грип. Тому важко уявити, якими можуть бути наслідки спалаху.

Черкаських дітей забезпечать препаратом, який дозволить діагностувати первинний спалах туберкульозу.