Підвищення, збільшення стажу та скасування пільг: чого очікувати черкащанам від пенсійної реформ

Верховна Рада України 3 жовтня прийняла Закон, що регулює питання пенсійного забезпечення. Відповідні органи вже здійснили перерахунки і днями пенсіонери отримають виплати по-новому. Прийнятий закон лояльний до військових і суворий до прокурорів. Хто втратить, а хто виграє від пенсійної реформи розповіли у Головному управлінні пенсійного фонду України в Черкаській області.

Мінімальний розмір пенсії з 1 жовтня 2017 року складає 1452 грн., що на 79 грн. вище попереднього. Перерахунок раніше призначених пенсій передбачено із використанням єдиного показника середньої зарплати в Україні за останні три роки, величини оцінки одного року стажу, пенсії в мінімальному розмірі, доплати за понаднормовий строк та показника прожиткового мінімуму для непрацездатних громадян.

Є зміни для зарахування періодів до страхового стажу. Сюди увійдуть: проходження військової служби офіцерами, перебування у декретній відпустці, навчання на денній формі на умовах державного замовлення у ВНЗ. Для держслужбовців, нардепів, прокурорів пенсія перераховується на загальних підставах. Скасовано виплату за вислугу років, окрім освітян, медиків та військових.

Серед новацій: відновлення виплати пенсії працюючим пенсіонерам у повному розмірі. На Черкащині таких більше 73 тис. Щорічно обіцяють проводити індексацію пенсій вбік збільшення. Однак, не всі літні люди вірять у покращення. Адже, попри зростання пенсії ледь зводять кінці з кінцями. У пенсійному фонді повідомляють: необхідний стаж буде щороку збільшуватися і досягне 35 років у 2028-му.

Більшість буде виходити на заслужений відпочинок у 65 років. Враховуючи середній вік населення України, на жаль, не кожен доживе до цього моменту. Нині на Черкащині зареєстровано 410 тис. пенсіонерів.

Сувора пенсія: літні жінки заробляють на хліб.