Найбільше до психічних розладів схильні працівники бюджетної сфери, – черкаський лікар-психіатр із 40-річним досвідом роботи

10 жовтня в Україні відзначають День психічного здоров᾽я. Він створений, щоб привернути увагу до цієї проблеми та скоротити поширення депресивних розладів, шизофренії, хвороби Альцгеймера, наркотичної залежності, епілепсії та розумової відсталості. За даними Всесвітньої організації охорони здоров᾽я, на психічні захворювання нині страждають більше 450 мільйонів людей. Вже котрий рік поспіль Україна займає перше місце за кількістю психічних розладів у Європі – майже 2 мільйони українців щороку стають пацієнтами психіатричних лікарень.

За оцінками фахівців, від різноманітних нервових розладів страждає кожен третій українець. Найважливіше, що втрачає людина через нервово-психічні розлади – це працездатність. Інвалідизація від психічних захворювань вийшла на друге місце серед інших захворювань. Про динаміку психічних розладів серед населення розповів лікар-психіатр із 40-річним досвідом роботи Павло Попандопуло.

Нині Павло Миколайович анонімно та безкоштовно консультує бійців АТО, адже у зв᾽язку з військовими діями в Україні кількість психічних розладів серед населення зросла. За прогнозами фахівців до 2020 року ці хвороби увійдуть до першої п’ятірки, і лідируватимуть за кількістю людських працевтрат, пов’язаних з цими захворюваннями. Психічні розлади обженуть у цьому плані навіть серцево-судинні захворювання, які лідирують серед захворювань населення земної кулі.

До речі, медики давно вже встановили перелік людей, найбільш схильних до стресів. Це шахтарі, пожежники і самі ж лікарі. Є в цьому списку вчителі, психологи та журналісти. Здоров’я населення залежить від рівня благополуччя всього суспільства і від його уваги до цих проблем.