Кримінальні війни за Черкаси: Хто запроторив Ашота до СІЗО?

Кожна людина заслуговує на повагу і людське ставлення. Жодну людину неможливо позбавити та обмежити в правах, крім випадків, якщо провина буде доведена судом і буде призначено справедливе покарання. Історія, яку ми сьогодні оприлюднемо, напевне, викличе бурю обурень в кримінальному світі і в середовищі правоохоронців. Але ми свідомо йдемо на це, враховуючі резонансність наслідків. І щиро сподіваємося на справедливість. Хоча віри в те, що вона існує в Україні з кожним днем у багатьох наших співвітчизників стає все менше.

Ім’я «Ашот» Черкаси почули близько року тому, коли в кримінально-політичних колах міста розповзлася інформація про те, що молодий та завзятий авторитетний кримінальник з таким прізвищем незабаром має «відкинутися» з «62» зони в Хуторах і планує осісти в Черкасах з метою перерозподілу сфер впливу.

Про самого фігуранта відомо було дуже мало інформації, але він здавався тим більш цікавим для журналістів, з огляду на те, що його відверто боялися представники відомого в місті ОЗУ, що мало поступитися своїм кримінальним впливом на місто після звільнення авторитета. І, можливо, тому частина активних членів угрупування почала наводити мости до наступного керманича, вважаючи, що місцеве ОЗУ, відоме під назвою «Торпеди» незабаром зникне або підкориться новому лідеру. Занепокоєння виникло і в середовищі реальних сьогоднішніх лідерів угрупування, до того моменту цілковито зайнятих в політичних та економічних баталіях за місто.

І ось цей день настав. 1 грудня 2016 року «Ашот» був затриманий СБУ за кілька годин після звільнення з колонії. Прес-реліз про це розповсюдила прес-служба СБУ. За версією спец-служби затримали бандитів, що спеціалізувалися на рекеті та вимаганні грошей. Про це повідомляє Служба безпеки України. Зокрема, до рук спецслужб потрапив організатор щонайменше десяти зловмисників на прізвисько «Ашот» – криміналітет, раніше засуджений за злочини насильницького характеру. СБУ також повідомило, що за цим фактом відкрито кримінальне провадження, тривають невідкладні оперативно-слідчі дії.

Але за лаштунками цього короткого повідомлення залишилася більш цікава інформація, яка циркулювала містом відразу після гучного затримання. Джерела «Антени» стверджували, що побоюючись зростання впливу молодого авторитета, черкаська братва, відома під узагальнюючою назвою ОЗУ «Торпеди», через своїх спільників – корумпованих працівників правоохоронних органів «організували» теплу зустріч своєму колезі, що щойно був звільнений з колонії. За інформацією нашого джерела, справа «Ашота» була просто сфальшована з метою усунення його від активних дій в Черкасах. Але ця інформація так і не отримала широкого розголосу.
Наразі нині ця кримінальна справа слухається в Придніпровському суді Черкас.

Що відомо про 33-річного «Ашота»? За походженням він українець. Родом з Луганської області. Його батьки переїхали на проживання в центральну Україну. Тому Микола Бабічев, а так насправді звати цю людину, вирішив оселитися на Черкащині.

Стосовно його кримінальної біографії відомо доволі багато. Але майже вся інформація базується на сумнівних джерелах, пов’язаних із кримінальним світом. Розповідають, що Бабічев, що половину свого життя провів за гратами, піднімав бунти в колоніях та вів справжні кримінальні війни з конкурентами. «Ашот» насправді є непересічним лідером, що користується на відміну від багатьох місцевих авторитетів, справжньою повагою в кримінальному світі України та Росії та контактує з лідерами кримінального потойбіччя країн колишньої СРСР.

Ще під час його перебування в колонії №62 під Черкасами, на волю доходили чутки, що кримінальник став справжнім лідером та «господарем» зони, взявши її під жорсткий контроль. Навіть ходили легенди, що «Ашот» пересувався зоною позашляховиком і навіть вів прийом відвідувачів із волі. Вплив його був на стільки великим, що злочинний світ міста став більше прислуховуватися до голосу молодого авторитета, що вимушено проживав в Хутарах більше ніж до загальновідомих лідерів черкаського ОЗУ.

Ми навряд чи можемо підтвердити та спростувати цю інформацію, але більш шокуючою виявилася минулорічна звістка, що Бабічев зміг повністю припинити наркотрафік, що поступав з волі в тюрму. А за чутками, саме наркотики є головним джерелом наповнення кримінального «общака». Звісно, якщо не враховувати гроші, які кралися з бюджету Черкас через інтегрованих у місцеву владу кримінальних ділків та їх спільників у правоохоронних органах Черкащини.

Насправді, в історії «Ашота» багато темних плям. Але ми не намагаємося занадто глибоко дослідити цю постать, яка для більшості пересічних громадян є незрозумілою і представляє своєрідне «потойбіччя».  Але ким насправді являється Микола Бабічев? Через свої джерела ми спромоглися налагодити контакт з в’язнем черкаського слідчого ізолятора. Наперед попереджаємо правоохоронців, що за будь-яких обставин ми не повідомимо їм свої джерела інформації, тим більш, що наявна інформація свідчить про глибоку корумпованість та пов’язаність з тою самою ОЗУ «Торпеди» цилої низки керманичів місцевих правоохоронних органів та та цілої купи політичних фігур місцевого рівня. Це право гарантує нам законодавство та норми міжнародного права та рішення Європейського Суду з прав людини. Тому просимо не витрачати час марно.

Від Миколи Бабічева ми отримали листа, в якому він детально розповів свою сьогоднішню історію. Припускаємо, що він міг трохи змістити акценти, але в цілому розповідь ув1язненого цілком збігається з інсайдерською інформацією за останні роки, що надходила з правоохоронних органів та кримінального світу.

Отже, нижче, подаємо текст без редакторських правок, мовою оригіналу, змінивши лише імена певних фігурантів. Але для Управління власної безпеки СБУ, ймовірно, це не є проблемою?

Ми вважаємо Миколу Бабічева цінним свідком, що може пролити світло на кримінальний спрут Черкас.

«В 2016 году в январе месяце меня привезли в 62 колонию г.Черкассы. Когда я туда приехал, то в колонии была очень большая продажа наркотиков, которые передавали со свободы в колонию для продажи, а после продажи деньги передавались на свободу. Я вместе с другими осужденными не дали дальнейшей продаже наркотиков. После этого ко мне в колонию приехал сотрудник СБУ г. Черкассы Ц. (Прізвище змінено редакцією «А»), и за то, что мы мешаем торговле наркотиками, он мне угрожал, что когда я выйду, то меня опять посадят или застрелят.

30.11.2016 года я освободился из 62-й колонии, и через пару часов меня задержали сотрудники СБУ г.Черкассы, а задержанием руководил тот же Ц. Преступление, за которое меня задержали, я не совершал, но меня все равно в этом обвиняет потерпевший по этому делу Романенко Николай, который отбывал наказание в 62-й колонии за распространение наркотиков в городе Черкассы, и Романенко Ольга, которая в данный момент сидит в СИЗО г.Черкассы за аферу и подделку документов, ее уже за это осудили на срок, и за аферизм она уже неоднократно судимая.

Преступление, в котором меня обвиняют, является заказным наркоторговцами г.Черкассы и сотрудниками СБУ. Какой-либо справедливости добиться в прокуратуре и суде нереально, так как на суд и прокуратуру создается давление со стороны СБУ и торговцами наркотиками. В декабре 2016 года по решению апелляционного суда Черкасской области меня освободили под залог. Когда я находился под залогом, то на меня было совершено несколько раз покушение и это происходило в присутствии моей супруги Бабичевой Татьяны Сергеевны. Обязанности залога я ни разу не нарушал, но без каких-либо оснований в мае 2017 года меня взяли под стражу и с мая месяца меня держат незаконно в СИЗО в г.Черкассы в одиночной камере в ужасных условиях. Когда меня взяли незаконно под стражу, то торговцы наркотиками в телефонном режиме начали угрожать моей супруге и вымогать у нее деньги, а в это время она лежала беременная в больнице.

Также, когда моя супруга приезжала ко мне на свидание, то сотрудник СИЗО З.(Прізвище змінено редакцією «А»),  угрожал ей, что если я не дам признательные показания, то на меня будут давить через нее. Мне этот З. тоже сказал, что меня будут держать в одиночной камере и в ужасных условиях до тех пор, пока я не признаюсь в преступлении, которого не совершал. У меня очень серьезная смертельная болезнь и в СИЗО мне всячески препятствуют в медицине.

Преступление, в котором меня незаконно обвиняют, якобы было совершено в 62-й колонии, но сотрудники колонии и другие осужденные подтвердили своими показаниями, что я никаких преступлений в колонии не совершал. В суде не берут во внимание то, что я не могу быть подсудимым, так как на досудебном следствии мне не вручили подозрение. В Черкасское СИЗО с проверкой заходили прокуроры, и я им говорил о своих претензиях, прокуроры обещали разобраться. Но после их ухода все тот же З. мне сказал, что ему безразличны мои высказанные претензии прокуратуре, так как прокуратура кормится с их рук. Честно, я не сомневаюсь, что действительно прокуратура кормится с рук сотрудников СИЗО, потому что они полностью закрывают глаза за беспредел, который происходит надо мной. В суде я неоднократно говорил, что преступления я не совершал и готов пройти через детектор лжи, но суд в этом мне отказал. Когда в мае 2017 года меня незаконно взяли под стражу, моя супруга боится одна без меня находиться после угроз наркоторговцев и по этой причине с ней круглосуточно находятся мои друзья. В суде добиться справедливости вообще нереально, так как у барыг наркотиками и у сотрудников СБУ на суд имеются рычаги давления. Такого беспредела, как в суде я вообще никогда не видел. Самым наглым образом на меня сформировали дело, суд не обращает внимания на то, что у меня есть много свидетелей и много доказательств того, что я не совершал этого преступления.

В первых числах декабря 2016 года Черкасским Приднепровским судом было вынесено решение взять меня под стражу на том основании, что следователь и прокурор заявили в суде, что я могу скрываться от следствия, потому что я с Луганской области и не женат. В 20-х числах декабря меня выпустили под залог и я прописался в Киеве, женился и венчался, забрал в Киев из Луганской области моих родителей, родители пенсионеры и отец инвалид, но даже сейчас в суде прокурор продолжает говорить, чтобы меня держали под стражей, так как я могу скрываться от суда. В суде я говорил неоднократно, что я никуда не собираюсь скрываться и подтверждение этому, что я женился, прописался в Киеве, забрал родителей из Луганской области. И в 15-х числах октября 2017 года моя супруга рожает моего сына, характеристика с места жительства положительная, но и это суд во внимание не берет.

Меня по беспределу держат в СИЗО и незаконно судят, а эти торговцы наркотиками продолжают в городе Черкассы продавать наркоту.

Интересный тот момент, что заместитель начальника СИЗО З. говорит, что меня надо держать в одиночной камере, так как есть информация, что за меня заплатили наркоторговцы деньги, чтобы меня убить. Лично у меня информация, что заплатили именно З., а держат меня в одиночке, чтоб мою смерть списать на несчастный случай или на самоубийство. Хочу вам сказать, что если со мной что-то случиться, то это не случайность и не самоубийство, а с подачи наркоторговцев. Все, что я сказал, я готов пройти на детекторе лжи.

Многое написать не могу, потому что боюсь за жизнь моих родственников, но, думаю, вы понимаете, что речь не только о наркотиках. Одно точно вам скажу, что весь наркотик Черкасской области под защитой СБУ г.Черкассы. Такое давление и желание убрать меня причина не только наркотики, а и страшнее, чем убийство депутата Михаила Бинусова. Думаю, вы теперь поймете всю серьезность ситуации, в которой я нахожусь. Просто я случайно стал осведомлен очень страшной информацией».