Цієї неділі українці спатимуть на годину довше

Перехід на зимовий час відбудеться 29 жовтня о 4-й годині ранку. Згідно з постановою Кабміну щороку в Україні в останню неділю березня усі переводять стрілки на одну годину вперед, а в останню неділю жовтня повертаються до стандартного часу. Тим, хто планував поїздки громадським транспортом слід врахувати часові зміни.

Вигідність зміни часу зумовлено традицією значно зміщувати час сну відносно темного часу доби. Зсунувши влітку час людської активності на годину назад, отримуємо додаткове світло, а отже й економію електроенергії. Взимку такий ефект не спостерігаємо, бо Сcонце сходить пізніше за звичний час пробудження людей, і те, що зекономимо ввечері, втратимо вранці.

Втім, переведення годинника може негативно вплинути на наш організм. Так, окрім проблем зі сном, перехід на зимовий час призводить до зростання втоми, зниження імунітету, концентрації уваги, поганого настрою, загострення хронічних захворювань тощо. Тож лікарі радять готуватися до часових змін заздалегідь: раніше лягати спати, відмовитися від кави й алкоголю, займатися спортом, не вживати снодійних та правильно харчуватися.

Як впливають часові коливання на життєву активність черкащан дізнавалися наші кореспонденти.

20 вересня 2011 року постановою Верховної Ради в Україні було скасовано повернення на стандартний час. Це викликало невдоволення в західній частині України, тому вже за місяць постанову було скасовано.

Черкащани про перехід на літній час.