«Собача проблема»: у Черкасах ніде гуляти із чотирилапими

У рішенні виконкому від 2009 року визначено перелік місць, де вигул собак був повністю заборонений. Серед таких: території навчальних закладів, парків та скверів, закладів охорони здоров’я, пляжів та зон відпочинку, центральних площ міста та бульвару.

Де вигулювати домашніх улюбленців – невідомо. З цього приводу на сайті міської ради навіть зареєстрували електронну петицію, на яку відреагував виконком. Уже наступного року на території міських парків «Сосновий бір», «Хіміків» та «Перемоги» планують облаштувати місця для вигулу та дресирування собак, що сприятиме  дотриманню належного санітарного стану в місті. А поки власникам чотирилапих доводиться гуляти деінде, аби подалі від людей.

Черкащанин Денис Козловський уже п᾽ять років є власником собаки на ім᾽я Ельба. Тож особисто зіштовхнувся із проблемою відсутності спеціалізованих місць для вигулу чотирилапих

Правила утримання домашніх тварин визначені Законом «Про захист тварин від жорстокого поводження». Згідно з яким виводити собак на вулицю можна лише на повідку, а небезпечних собак – на короткому повідку і в наморднику.

Особа, що вигулює тварину повинна прибирати екскременти за своїми тваринами в під’їздах, на тротуарах та інших місцях загального користування. Вхід до кафе, магазинів, лікарень, кінотеатрів та інших громадських місць з тваринами заборонено. За порушення цих правил настає адміністративна відповідальність. Теоретично, а практично ніхто нікого не штрафує. Тоді коли світова та європейська практика крокують далеко попереду. Наприклад, у Великобританії та Італії стягнення складає до 100 євро, в США середній штраф дорівнює 500 доларів.

У Черкасах можуть з’явитись «собачі вбиральні».