«У 2018 році ми будемо жити у двох вимірах», – Олег Стадник про медичну реформу

З 1 січня 2018 року в Україні офіційно стартує медична реформа. А це означає, що скоро усі заклади охорони здоров᾽я будуть автономними, документообіг поступово ставатиме електронним, а пацієнтам доведеться обирати сімейного лікаря. Детальніше про реформу української медицини на місцях розповів директор департаменту охорони здоров᾽я Черкаської міської ради – Олег Стадник.

З 1 квітня 2018 розпочинається «приписна кампанія». Це означає, що кожен громадянин має обрати сімейного лікаря та заповнити декларацію. Якщо не зробити це до кінця року, то послуга з медичного обслуговування для цієї особи стане платною. Якщо пацієнт розчарувався у своєму виборі – він може змінювати лікаря необмежену кількість разів. У свою чергу, сімейний лікар може набрати дві тисячі пацієнтів, за кожного з яких отримає 370 грн., у сумі 720 тис. грн. на рік.

Зміни анонсують й у роботі екстреної медичної допомоги. Швидка не виїжджатиме на виклики, пов᾽язані з високою температурою пацієнта, чи гіпертонічним кризом. Реагуватимуть лише на невідкладні стани. Інших хворих прийматимуть у чергових кабінетах первинної медичної допомоги.

Одночасно ставатимуть сучасними та автономними й лікувальні заклади, що стосується комп᾽ютеризації, запровадження електронної системи e-health, міжнародного класифікатора хвороб і симптомів. У Черкасах уже запроваджено електронну карту пацієнта, яку мають більш, ніж 170 тис. містян, тож перший крок назустріч медичній реформі уже зроблено.

У Черкасах неможливо створити «кабінет здорової дитини» через тотальний дефіцит педіатрів.