Край мольфарів та коломийок: яка вона, туристична Буковина

В Україні чимало цікавих та вражаючих місць, щоправда більшість із них окрім природньої оригінальності завдячують популярністю вмілому менеджменту та рекламі. Для відпочинку туристи інертно обирають Приазов’я, Причорномор’я та Закарпаття. Та мало хто знає про казкові місця на Буковині. Від магії до реальності: тут є на що подивитися.

Спочатку навіть не віриться, що курорт знаходиться на Чернівеччині, а не за кордоном. Усе зроблено за вищим ґатунком. На території комплексу є декілька ресторанів, бенкетних залів, кафе, озеро, котеджне містечко та навіть ексклюзивна колекція ретро-автомобілів. Відпочинок від стандарт-класу до VIP люксу.

Не поступається масштабами туристично-розважальний та гірсько-лижний комплекс «Сонячна долина». Його родзинка – власний зоопарк. Для любителів активного відпочинку відкрито лижні траси, діють підйомники, прокат спорядження, працюють інструктори. Словом, казковий відпочинок у будь-яку пору року.

Наступний у маршруті – туристичний комплекс «Аква-Плюс», розташований на відстані 11 км від м. Чернівці. Це унікальне поєднання вишуканого відпочинку і мальовничої природи. Комфортні номери, затишний ресторан та родзинка комплексу – велике озеро із різноманітними водними розвагами. Взимку гостей запрошують до сауни на дровах та басейну.

До речі, про дрова: Буковина – це рекреація безкраїх лісів. Вирощувати та берегти деревину вчать у місцевому лісовому коледжі. Кажуть, справи кепські, та вони тримаються. Створили навколо навчального закладу ботанічний сад і проводять тут заняття. Окрасою коледжу є один з його корпусів – у минулому будинок лісовласника Орнштайна, збудований у 1900 році.

Дорогою вглиб Прикарпаття натрапляємо на урочище Лекече. Така собі садиба поміж гір, збудована в кращих гуцульських традиціях: з дерева та природного каменю. На території садиби розмістився музей гуцульського побуту, є сауна з басейном та камінний зал. Годують тут страшенно смачно, здебільшого, українськими стравами.

Поки куштували – незчулися як настала темрява. Карпати стали ще більш таємничими. Неподалік розташувалося Берегометське лісомисливське господарство – єдине державне підприємство в Україні, що розвиває лісово-гірський туризм. У гущавині Долішнього Шепоту натрапляємо на усамітнений будинок над потічком.

Після відпочинку можна заночувати у конторі лісництва, каже пані і показує магічний бік місцевих лісів, як от скеля мольфарів. Існує легенда: якщо торкнутися до неї долонями обох рук, то можна заволодіти світом, або не діждати дня завтрашнього. Ось така вона містична Буковина.

А попереду – буковинські вечорниці. Пригощає туристично-розважальний комплекс «Стіжок». Тут весело, смачно і затишно. Можна почути місцевих гуморесок, українських пісень, заспівати самому та навіть стати активним учасником обрядів. Ночувати пропонують у зручних номерах, для любителів потанцювати діє нічний клуб, розслабитися можна в оздоровчому центрі.

Та все ж основний маршрут зимовими Карпатами пролягає в бік гірсько-лижних трас. Дорогою до найбільшого буковинського курорту зазираємо до «Гостинного двору»: тут по-домашньому нарубані дрова, як іграшкові розставлені будиночки, кругом місточки, альтанки, а до небес тихо піднімається подих печі. Такі вони – ворота в Карпати. І ось перед нами те, заради чого сотні туристів долають сотні кілометрів: засніжені величні гори.

Хто накатався і змерз може погрітися біля справжнього вогню в колибі, або пообідати у ресторані. Для ночівлі – шикарні апартаменти у «Карпатській вежі», індивідуальні будиночки або ж унікальна «Хата із дикого дерева».

Приїхавши один раз на Буковину можна закохатися назавжди. Це край мольфарів, баноша, коломийок, таємничих гір і неосяжних лісів. Гуцули дружні до представників різних народів та національностей. Вони живуть у гармонії з природою і гостинно запрошують доторкнутися до місцевих традицій та глибокої історії буковинського краю.

Західне місто на ЧЕ: відомі та незвідані Чернівці.