Черкаський обласний гідрометцентр розповів, яким буде січень

Січень – вершина зими. Це місяць яскравих зірок, морозних ночей, білих стежок. А також це місяць світла, тому що наприкінці січня день збільшується на 1,5 години. Недарма кажуть у народі: «В січні сонце повертає на літо, а зима – на мороз». Погода формується переважно під впливом холодного східного антициклону.

Про це повідомив начальник Черкаського гідрометцентру Віталій Постригань.

Температурний фон, у порівнянні з груднем, знижується на 2-3°, середня температура місяця становить 4° морозу.

Абсолютний мінімум температури повітря -40,7° спостерігався 1935 р. у м. Смілі, абсолютний максимум +12,8° спостерігався 1984 р. в м. Умань.

За прогнозом синоптиків, у цілому січень на Черкащині очікується дещо теплішим кліматичної норми та січнів минулих 2-х років та достатньо сніжним. За чисельним прогнозом Українського Гідрометцентру, середньомісячна температура очікується 2,2º морозу (за норми -5,8º), кількість опадів – 34 мм (за норми 40 мм).

При цьому, у першій половині місяця слабкі морози чергуватимуться з відлигами, а в другій – переважатимуть помірні морози, які наприкінці січня можуть досягнути -20-22º.

Максимальна температура повітря при відлигах в першій половині місяця очікується в межах +5+7º. Опади, переважно невеликі, спостерігатимуться впродовж всього січня. Значні опади, пов’язані з виходами південних циклонів, можливі у першій та третій декадах місяця.

З небезпечних явищ можливі: різкі зниження температури, сильні вітри, хуртовини, ожеледні явища. Комунальним службам слід бути готовими до періодичного очищення автошляхів від снігу, щоб уникнути його небажаного накопичення на дорогах.