Останні 17 років теплий грудень відмічався частіше, ніж через рік, – Віталій Постригань

Плюсова температура, яка переважає на Черкащині з початку календарної зими, виглядає нетипово. Але якщо подивитися архів Черкаського гідрометцентру з 2000 року, теплий грудень відмічався в 11-и випадках, тобто частіше ніж через рік. Із них в половині випадків із середньою температурою за грудень Ві0,3-2,4° тепла, проти кліматичної норми 2,4° норми та, до речі, найвищою у цьому році, – про це заявив начальник Черкаського обласного центру з гідрометеорології Віталій Постригань.

В такі роки тепла погода переважала до травня. Проте, щороку в окремі періоди відмічались морози, які коливались у значному діапазоні: у січні від -14 до -27°, у лютому від -11 до -34°, у березні від -4 до -22°, у квітні від -0 до -9°. Тож цілком ймовірно, що і цьогорічна зима може змістися на кінець січня – березень.

Якщо проаналізувати вплив високих зимових температур на стан озимих культур, то потрібно констатувати, що температура хоч і була значно вище норми, але все одно це не той «плюс», який міг би привести до активної вегетації. Проте, рослини втрачали загартування і могли загинути у разі різкого похолодання, як це було у 3 декаді січня -1 декаді лютого 2006 року.

На сьогодні стан посівів на полях занепокоєння не викликає. В кінці 1-ої декади січня очікується похолодання з яким рослини проходитимуть повторне загартування та відновлять морозостійкість. Тож, що поки єдиною небезпекою для урожаю озимих залишаються грибкові захворювання, миші та інші гризуни, які заводяться на посівах через постійне тепло.