Патронатна сім’я – порятунок для дитини

У Смілі питанням популяризації патронату над дітьми, що потрапили в кризову ситуацію та пошуку родин , що можуть надати таку послугу займається міський центр соціальних служб для сім’ї , дітей та молоді. Наразі вже на етапі завершення створення другої патронатної сім’ї. Перша – вже повноцінно функціонує і там є дитина, яка відновлюється після перебування у кризовій сім’ї. Центр соцслужб дуже радий , що вже зроблені перші кроки у такому благородному напрямку роботи із маленькими жителями нашого міста , що потрапили у складні обставини. Але потреба у такій послузі набагато більша.

Для поширення знань про патронатні сім’ї і узгодження дій всіх служб і структур, які будуть дотичні до надання послуг патронату над дитиною, проводиться велика робота. Ця міждисциплінарна команда сформована і готова виявляти дітей, яким вже загрожує небезпека, або хоча б є натяк на таку можливість. Раніше діти , які виховувались в родинах, що опинились в складних життєвих обставинах , бо їх батьки не можуть тимчасово виконувати свою функцію , віддавались в інтернат.

Зараз в Україні активно впроваджувється нова форма догляду за такою дитиною – вона передається в сім’ю. Ця сім’я професійно і всебічно навчена, пройшла довготривалу підготовку з реабілітації та виховання дитини. Називається така форма роботи – патронатна сім’я.

Материнська династія: у Черкасах мама і донька створили будинки сімейного типу.