Заборона відвідування дитячих виховних, навчальних, оздоровчих та інших закладів через відсутність обов’язкових щеплень законна – МОЗ

Протягом тривалого часу недосконалість українського законодавства дозволяла дискутувати навколо можливості відвідування дитячих садків та шкіл дітям, які не отримали обов’язкові профілактичні щеплення. Це трактувалось як порушення права на освіту, закріпленого Конституцією. З набуттям чинності нового Закону України «Про освіту» ситуація правової невизначеності пішла у минуле, повідомляє Міністерство охорони здоров’я на своїй сторінці у фейсбук.

Зважаючи на суспільну небезпеку, яку несе стрімке поширення інфекційних хвороб, українське законодавство містить ряд імперативних (обов’язкових) вимог щодо запобігання їх поширенню.

Відповідно до Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» (ст.5 ч.1), громадяни зобов’язані проходити обов’язкові медичні огляди та робити щеплення у передбачених законодавством випадках. Також цей Закон (ст.27 ч.1) визначає щеплення на туберкульоз, поліомієліт, дифтерію, кашлюк, правець та кір в Україні як обов’язкові.

Закон України «Про захист населення від інфекційних хвороб» теж визначає обов’язковість проведення щеплень (ст. 12), а статтею 15 ч.2 цього ж Закону встановлено, що дітям, які не отримали профілактичних щеплень згідно з календарем щеплень, відвідування дитячих закладів (виховних, навчальних, оздоровчих та інших) не дозволяється. Календар профілактичних щеплень затверджено наказом Міністерства охорони здоров’я № 595 від 16.09.2011 року та включає обов’язкові щеплення проти кору в 12 місяців та 6 років.

Новим Законом України “Про освіту” (ст.9) поряд із очною формою здобуття освіти (ст.9 ч.2) передбачено сімейну (домашню) форму здобуття освіти (ст.9 ч.7). Вона передбачає організацію освітнього процесу дітей самостійно їхніми батьками для здобуття формальної (дошкільної, повної загальної середньої) освіти. За Законом відповідальність за здобуття освіти дітьми на рівні не нижче стандартів освіти несуть батьки, оцінювання результатів навчання здійснюється відповідно до законодавства. За Законом різні форми здобуття освіти є тотожними.

Таким чином, рішення органів місцевого самоврядування, адміністрацій навчальних закладів щодо недопущення до очної форми здобуття освіти або про тимчасовий (постійний) перехід на домашню (сімейну) форму здобуття освіти дітьми, які не отримали обов’язкових профілактичних щеплень, повністю відповідає чинному законодавству та жодним чином не порушує права особи на здобуття освіти, закріплене статтею 53 Конституції України.

Наслідком відсутності щеплення дитини на кір або відмови від його проведення без медичних показань є обов’язок батьків (опікунів) забезпечити отримання дитиною повної загальної середньої освіти в сімейній (домашній) формі.

Просимо батьків бути уважними, адже ухилення батьків від виконання батьківських обов’язків, в тому числі – відмова від забезпечення дитини обов’язковою повною загальною середньою освітою у встановлених законодавством формах, є підставою для покладання на них відповідальності, встановленої законом (Сімейний кодекс ст.155 ч.4).

МОЗ наполягає на обов’язковості виконання вимог законів України щодо проведення обов’язкових профілактичних щеплень та підтримує рішення, якими врегульовані питання щодо недопущення до очної форми здобуття освіти або про тимчасовий (постійний) перехід на домашню (сімейну) форму здобуття освіти дітьми, які не отримали обов’язкових профілактичних щеплень.

МОЗ продовжує активні консультації з зацікавленими органами державної та місцевої влади для забезпечення максимального захисту українців від загрози поширення епідемій та впровадження режиму дотримання законності щодо нерозповсюдження інфекційних хвороб.

2 коментарі до “Заборона відвідування дитячих виховних, навчальних, оздоровчих та інших закладів через відсутність обов’язкових щеплень законна – МОЗ”

  1. пане Євгене, публікація була не про користь чи шкоду щеплень, а про закономірність чи ні заборони відвідувати нещепленим дітям шкіл та інших дитячих закладів.

  2. Основне джерело поширення інфекцій та вірусів – люди зрілого віку, які були вакциновані в дитинстві, НЕ перехворіли в дитинстві, НЕ отримали пожиттєвого імунітету і тепер саме дорослі вакциновані розносять скрізь заразу. Таких треба вижигать каленим залізом!
    Штрафувати, а в час епідемій всіх, в кого нема імунітету (а таких 95% дорослих нині “дякуючи” вакцинації дітей) треба ізолювати від суспільства, щоб вони не були розсадником зарази.
    І друге. Проти кору, краснухи, паротиту та інших дитячих хвороб треба вакцинуватися МІНІМУМ раз на 10 років. Хтось це робить? Ні! А потім ходять і поширюють інфекції. Ненавиджу. Думають тільки про себе. Падлюки такі. Підривають колективний імунітет нації.

Коментарі закриті.