Медичний огляд для водіїв в Україні зазнає змін

На обговорення висунуто проект наказу Міністерства охорони здоров’я, в якому вказано перелік медичних протипоказань для кандидатів у водії. Документ викликав жваве обговорення та чимало суперечок у мережі. Адже медогляд для водіїв давно став суто формальною та корупційною процедурою.

Згідно з проектом, при багатьох недугах та навіть інвалідності допуск до керування легковим автомобілем можливий лише в індивідуальному порядку. Це знову породжує корупцію і відмову людей звертатися до лікаря, аби приховати вади здоров᾽я задля збереження водійського посвідчення. Навіть такі хвороби як гіпертонія, геморой, хронічний цистит чи панкреатит є протипоказаннями для кермування автомобілем. Тож, або не йти до лікаря, або дати хабара медкомісії.

І тут виникає колізія – МСЕКи всіляко намагаються уникати присвоєння категорій інвалідності, маючи вказівку економити державні кошти на соціальних виплатах. Іноді люди з ампутованими кінцівками чи органами змушені через певні періоди все одно проходити медкомісію.

Крім цього, велика кількість посадовців в Україні є інвалідами. Тепер вони мають втратити можливість керування своїми шикарними автівками. Знову абсурд, як власне і проект наказу в цілому.

Дивіться також: У Черкасах нетверезий водій тікав та ледь не збив пішоходів.