Скандального голову Апеляційного Суду Черкаської області має бути звільнено, – Верховний Суд

Про голову Апеляційного суду Черкаської області Володимира Бабенка заговорили публічно у квітні 2015 року. Тоді його підлеглий – суддя Сергій Бондаренко зізнався, що Бабенко змушував його прийняти неправосудне рішення.

Бондаренко оприлюднив аудіозапис, у якому голова суду вимагав від нього виселити вчительку із службового приміщення підприємства. Після відмови винести неправосудне рішення суддя зазнав систематичного тиску та погроз. Пізніше йому підпалили автомобіль і почали чатувати під квартирою.

Вища кваліфікаційна комісія суддів (ВККС) рекомендувала звільнити Бабенка ще 28 червня 2017 року. Але Вища рада правосуддя так і не розглянула рекомендації щодо звільнення. Сам же ж голова суду оскаржив їх у Верховному Суді.

– Верховний Суд вирішив відмовити у задоволенні скарги Бабенка повністю. Це означає, що рішення залишається в силі і, він таки має бути звільнений. Єдине що він ще має право подати апеляцію до Великої Палати Верховного суду протягом місяця. Але дійсно важливий крок зробив сьогодні Верховний суд, що Бабенко дійсно був неправий і його скарги також є необґрунтованими.

Справа була дуже показовою для всієї України. Тому що вперше постало питання, чи можна звільнити голову суду за те, що він тиснув на суддів і вимагав виносити незаконні рішення? На жаль, записи в судах не розглядалися. І покарали Бабенка не за тиск на суддів, а за образливі вислови, – зазначив у телефонному коментарі «Антені» правозахисник Сергія Бондаренка Роман Маселко.

Детальніше щодо розв᾽язання скандальної суддівської справи дивіться у наступних сюжетах телеканалу.