Затримані в Орловці поліцією “рейдери” виявилися зовсім не злочинцями, а потерпілими

10 квітня 2018 року в селі Орловець Городищенського району відбулись події, які стали вже майже звичними для українських реалій. Суто випадково наша знімальна група стала свідком подій, що розвивалися на території одного з агропідприємств, і як результат — репортаж в “Антені”. Однак, виявилося, що не все так складно, як йшлося у рапортах правоохоронців. Згідно офіційної версії, яку всього через пару годин озвучив заступник голови Національної поліції України Амброськін В.В. – «Рейдери здійснили спробу захопити одне із діючих сільських підприємств в Черкаській області, але завдяки активним діям поліції за підсумком всі 50 чоловік-рейдерів затримані».

Надалі жодних коментарів правоохоронних органів з цього приводу на наводилось. І тепер, через півтора місяці після зазначених подій, стає зрозуміло чому.

Дійсно незручно, коли злочинцем виявляється той, на захист якого було кинуто цілий спецпідрозділ поліції, на захист якого збиралися антирейдерські комісії на районному та обласному рівні і на захист якого не виступила жодна людина з того самого села Орловець.

Голуб Павло Олександрович – не дуже успішний фермер в черкаській області. Принаймні так його нам відрекомендували колеги по аграрному бізнесу. Крім того, не дуже успішний тому, що успішний в цій сфері – це той, за якого село горою, якому люди вдячні за його діяльність і до якого йдуть за допомогою як щось сталось.

Свою успішність Павло Голуб сам вимірює по іншому – протекція депутата обласної ради, вплив на суди та правоохоронні органи на рівні району. Це і дало йому впевненості усунути свого конкурента таким гучним способом.

Продати свій бізнес, а потім сказати, що не продавав – захопили рейдери. Так просто і так дієво. Нехай потім доводять, хто там що і кому продав. Голуб П.О. в цей час спокійно завершить посівну та буде чекати збору врожаю. Орендну плату пайовикам піднімати не треба, соціальну допомогу надавати не треба – конкурента ж немає, він під слідством, звинувачується у рейдерстві.

Наразі, правоохоронцями Черкас розслідується аж три кримінальні справи. Перша, найгучніша, за фактом того самого рейдерства. За два місяці не зібрано жодного доказу того, що дійсно щось було підроблено з метою захопити підприємство. Друга та третя – за фактами шахрайських дій Голуба П.О. в особливо великих розмірах щодо подвійного продажу своїх корпоративних прав загалом на суму 20 мільйонів гривень. І потерпілими в цих справах тепер уже є ті, кого так швидко назвали рейдерами.

Як ми писали раніш, в Городищенському районі процвітають афери з аграрною землею. Крім того, ЗМІ неодноразово відмічали, що  Корупція в аграрному секторі області, сплетена з містечковою політикою, набирає загрозливих масштабів.