В Городищенському районі через суд намагаються легалізувати шахрайську схему із землею

В області за останній час нашуміла історія про нібито рейдерське захоплення сільськогосподарського підприємства ТОВ «ЧЕРКАСИ-ДНІПРО АГРО» в Городищенському районі. Чому нібито? Тому що все виявилось не так, як здавалось спочатку.

«Рейдерами» виявились ті, хто давно та успішно працює в області та має велику підтримку сільського населення з огляду на соціальне орієнтування в своїй діяльності.

«Потерпілими» ж виявились ті, хто декілька років працює в сільськогосподарській сфері на принципах максимального виснаження землі та мінімальних затрат на своїх орендодавців та село в цілому.

«Потерпілий», він же засновник ТОВ «ЧЕРКАСИ-ДНІПРО АГРО» Голуб Павло Олександрович, з огляду на очевидну не змогу конкурувати з більш успішним підприємством ТОВ «ЗОЛОТІ ЛАНИ 2017», вирішив продати своє підприємство. А потім сказати, що не продавав, і заявити про рейдерське захоплення.

Наразі за фактами шахрайських дій Голуба П.О. в особливо великих розмірах проводиться досудове розслідування.

Ми вже розповідали як спритний фермер з Городищенського району за повного сприяння правоохоронних органів позбувся конкурента. Проте на цьому він вирішив не зупинятись. Прибрати з дороги конкурента – це ж лише пів справи, тепер йому необхідно легалізувати свої махінації, щоб надалі спокійно тероризувати мешканців села Орловець, які посміли не підтримати його. І тут в нагоді Голубу П.О. стане Городищенський районний суд, судді якого вже не раз проявляли свою прихильність до горе-підприємця.

Проте, вплив в Городищенському районі Голуб П.О. та його партнери (серед яких, зокрема, і відомий аграрій-депутат обласної ради) мають значний. Цим і можна пояснити небачене до цього в України рішення Городищенського районного суду Черкаської області про накладення арешту на майно (земельні ділянки) більш ніж 1300 громадян. Ці громадяни є жителями Городищенського району та пайовиками того самого ТОВ «ЧЕРКАСИ-ДНІПРО АГРО».

Суддя Синиця Л.П. обґрунтувала своє рішення тим, що існує загроза відчуження землі з володіння ТОВ «ЧЕРКАСИ-ДНІПРО АГРО» (фактично з володіння однієї особи -Голуба П.О.).

Необхідно прояснити, що зазначена земля має сільськогосподарське призначення. На відчуження такої землі в нашій країні з 2002 року діє мораторій. Продати, подарувати, обміняти – нічого не можна, Закон не дозволяє. А от оформити та передати землю у спадщину можна, що є дуже актуальним для пайовиків, більшість з яких – це особи похилого віку.

Саме суддя Городищенського районного суду Синиця Л.П. своїм рішенням на радість Голубу П.О. заарештувала понад 1300 земельних ділянок, які належать жителям села Орловець. Саме суддя цього суду Савенко О.М. з лютого 2018 року на прохання керівника підприємства Голуба П.О. Артеменка В.М. жодного разу не провела засідання у справі за позовом пайовика ТОВ «ЧЕРКАСИ-ДНІПРО АГРО» про розірвання договору оренди землі.

Тепер Голуб П.О. вирішив, що гарно було б за допомогою Городищенського суду поновити на посаді директора ТОВ «ЧЕРКАСИ-ДНІПРО АГРО» «свою» людину – Артеменка В.М. Виходить дуже просто – учасниками справи є Артеменко В.М. та сам Голуб П.О., який звісно визнає позов свого «незаконно звільненого працівника». Суддя Городищенського суду звісно ж задовольнить позов, йти всупереч Голубу П.О., як ми бачимо, там не прийнято.

Все, шахрайство на 20 мільйонів фактично легалізовано? І байдуже, що Голуб П.О. повернув собі підприємство підробивши документи, і байдуже, що в Господарському суді Черкаської області розглядаються справи за позовами постраждалих від такого нахабного шахрайства покупців. На місці (в Городищі) вирішити питання Голубу П.О. значно легше та надійніше, в обласному суді можуть виявитись не такими зговірливими. Хоча, враховуючи підтримку Голуба П.О. деякими депутатами обласної ради, які мають власний інтерес в його «бізнесі», в цьому можуть виникнути сумніви.

Близько 400 осіб знайшли в собі сили звернутись за правовою допомогою до адвоката з метою оскарження такого очевидно незаконного рішення. Вже відбулось два засідання в Апеляційному судді Черкаської області, проте слухання знову відкладене. Прокуратура визнає, що рішення є незаконним, проте наполягає на тому, що для скасування рішення повинні звернутись всі 1300 осіб-власників землі.

Чи є адекватним те, що заручниками ситуації для задоволення інтересів лише однієї особи стала така кількість людей? Відповідь напевно що очевидна.