Район Річкового вокзалу занепадає

Ще 20 років тому район Річкового вокзалу вважався одним із найпрестижніших у місті Черкаси. Про це ностальгічно згадують місцеві жителі. Нині мікрорайон занепадає – занедбані будинки, розбиті спортивні майданчики, гори сміття та безхатченки на вулицях.  

– У нас жахливі прибудинкові території. Мій чоловік – інвалід, ходить з паличкою і має постійні проблеми з пересуванням. Нормальних дитячих майданчиків нема, біля під᾽їздів дислокуються безхатченки та наркомани, валяються шприци, сміття систематично не вивозять, дерева не обрізають. Люди змушені більше платити за електроенергію, оскільки каштани затіняють вікна і не пропускають природнє світло до квартир, – розповідає жителька мікрорайону Лариса Інокентіївна.

Сусідня Митниця здається мешканцям вулиць Калініна та Волкова – райським куточком. Місцевий депутат чомусь нічого не робить для відбудови підшефного мікрорайону. Тож черкасці плекають надію, що від занепаду їх врятує новий народний обранець.

– Раніше мікрорайон був розташований на березі Дніпра. Молодь постійно збиралася у дворах, проводила спортивні змагання: взимку заливали ковзанку, влітку грали у футбол. Ми завжди пишалися тим, що живемо у цьому районі. Зараз дійшло до того, що мої батьки не можуть вийти на вулицю, оскільки прибудинкова територія зруйнована. Дітям теж ніде гратися – майданчики старі і непридатні. Вулицями страшно ходити – вже біля кожного смітника оселилися безхатченки, які поширюють антисанітарію та відлякують людей. Я дуже хочу змінити цей район, повернути його до колишнього стану, щоб мешканцям було не соромно сказати, де вони живуть, – зазначив голова ГО «Екологічна чиста країна», кандидат в депутати по округу №29 від місцевого осередку ВО «Батьківщина» Вадим Баранцов.

Він ставить у приклад програму «Євродвір», що успішно реалізовується у Вінниці та Сумах. Там на кожен двір міська рада спрямовує 150 тис. грн. За ці кошти на вибір мешканців або ремонтують дахи будинків, або вимощують тротуарною плиткою прибудинкову територію. Кандидати до міської ради від ВО «Батьківщина» планують реалізувати аналогічну програму у Черкасах, аби зробити місто зручнішим та комфортнішим.