За використання незадекларованої праці заклад оздоровлення дітей оштрафовано на 5,6 млн грн

Під час інспекційного відвідування суб’єкта господарювання, що здійснює свою діяльність у сфері відпочинку та оздоровлення дітей у м. Черкаси, інспекторами праці виявлено факти використання незадекларованої праці.

У санаторії з 50 найманими працівниками укладено договори цивільно-правового характеру, що мають ознаки трудових. Керівництво закладу відпочинку порушило трудові права вихователів, викладачів музики і фізичного виховання, медичних сестер, кухарів, прибиральниць, електриків та охоронників, які були позбавлені гарантованого державою права на відпустку, на оплату лікарняного, права на соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, права на зарахування виробничого стажу та інших трудових прав.

За порушення трудового законодавства посадовими особами Управління Держпраці у Черкаській області винесено постанову про накладення штрафу у розмірі 5 млн 584 тис. 500 гривень.

У липні посадовими особами Управління винесено фінансові санкції щодо більше 70 суб’єктів господарювання, у тому числі щодо роботодавців, які уклали з найманими працівниками цивільно-правові договори, що мали ознаки трудових.

Управління Держпраці у Черкаській області нагадує: використання незадекларованої праці є грубим порушенням трудового законодавства, за яке доведеться нести відповідальність. У разі фактичного допуску одного працівника до роботи без оформлення трудового договору законодавством передбачено фінансову відповідальність у розмірі 30 мінімальних заробітних плат, що на цей час становить 111 169 грн.