ІНТЕРНЕТ ВІЙНА. САНКЦІЇ ПРОТИ СЕПАРАТИЗМУ, РОЗПАЛЮВАННЯ МІЖНАЦІОНАЛЬНОЇ, РАСОВОЇ ТА РЕЛІГІЙНОЇ ВОРОЖНЕЧІ

Вже четвертий рік війни з Україною Росія продовжує витрачати мільярди доларів на рік на пропаганду, особливу роль в якій відіграє продукування неправдивої інформації та провокації.  Інформаційна сфера для Москви є визначальною у сучасному військовому конфлікті, стратегічно-вирішальною й критично-важливою для контролю над населенням Росії та  України. Саме тому російська пропаганда прагне постійно впливати на аудиторію, заплутувати її й деморалізовувати. Для цього путінські пропагандисти вдаються до створення відверто фейкових «новин», розробки й проведення провокаційних акцій, активної пропагандистської діяльності у соціальних мережах й т.п.

Розпалювання ненависті й нетерпимості, цинічна брехня, заклики до насильства й застосування широкого кола каналів та агентів ззовні та всередині України – такою є сучасна російська пропаганда в українському інформаційному полі. Це не поодинокі випадки чи короткострокові дії, а  тривала, заздалегідь спланована, складна й послідовна інформаційно-психологічна операція, спрямована на обґрунтування насильства на сході України, розпалювання міжнаціональної, расової, релігійної ворожнечі. Останнім часом усе більшу роль у цьому відіграють інтернет-сайти та соціальні мережі.

Практично уся риторика російських ЗМІ – антиукраїнська. Їхня головна теза: всі пострадянські країни не можуть самостійно вижити без допомоги Російської Федерації. При цьому пропаганда стала невід’ємною частиною сучасної інформаційної війни. Вона спотворює дійсність, щоб породити ненависть і маніпулювати політичним та історичним контекстом в самій Росії та світі, прагнучи зберегти антизахідний курс й розпалити антиукраїнські настрої.

На сьогодні російська присутність в інформаційному просторі України є суттєвою складовою гібридної війни.  При цьому мета російських пропагандистів-маніпуляторів – поширювати дезінформацію, відверто брехати, викликати недовіру українців до влади та силових структур нашої держави.

Особливо активно путінські пропагандисти діють у соціальних мережах інтернету. Якщо проаналізувати відвідуваність заборонених на території України соціальних мереж, можна побачити, що, наприклад, у мережі «ВКонтакте» й зараз, у 2018 році, активно функціонують такі групи, як «Клубъ добровольцевъ Юга России», «Украины больше нет: реальность сегодня», «Славянское Братство», «Я Славянин», «Славянская душа»,  «Святая Русь», «Русский Мир», «За Матушку Россию», «Православие и война» і сотні тому подібних. Ці сторінки, не дивлячись на заборону мережі, відвідують тисячі наших земляків, які, хтось із ворожими намірами, а хтось через власну незрозсудливість, грають на боці ворога, не зважаючи на наслідки. Тож, варто зрозуміти, що під час гібридної інформаційної війни можна дуже просто стати іграшкою в умілих руках фахівців ФСБ та ГРУ РФ.

У соціальних мережах функціонує величезна кількість проросійських сторінок, блогів. груп, діяльність яких спрямована на розкол української держави, формування у відвідувачів соціальних мереж, особливо молоді, проросійських настроїв. Тільки у мережі фейсбук можна за годину перегляду знайти таких кілька десятків, насправді ж їх сотні. Так само активно розмножуються подібні сторінки у мережі «В контакте», де можна знайти сотні сторінок аналогічного змісту. Діяльність таких ресурсів спрямована не тільки на користувачів мереж із південно-західних регіонів. Спрямованість і мета подібних сторінок, блогів, груп – формування та підтримка сепаратистських настроїв, залучення широкого кола українців до участі у антидержавних заходах, боротьбі проти чинної влади.

Інформаційний вплив Росії в регіонах України здійснюється у формі так званої «повзучої революції». Й зараз продовжують діяти десятки сайтів на кшталт «Русские в Украине», «Столетие», «Русские за рубежом»,  «Украинское общество русской культуры», «Православне, самодержавие, народ», які є псевдокультурологічними, а по суті заполітизовані російською ідеологією. На цих сайтах розміщують свої проросійські публікації, на жаль, і деякі черкаські письменники та журналісти.

У фейсбуці й досі діє безліч антиукраїнських груп таких, наприклад, як «Антимайдан. Хунта геть», «Україна без Порошенка», «Антимайдан. Новороссия», «Славяне», «Антифашистский фронт» й сотні подібних їм. Найцікавіше, що серед їхніх учасників є черкащани. Хочеться нагадати землякам, що їхня віртуальна присутність, а особливо поширення неправдивої, фейкової інформації – гра на користь ворога. Й у наступних публікаціях ми плануємо назвати прізвища тих, хто долучається до подібних  брудних джерел дезінформації.

Розглянемо декілька цікавих прикладів того, як свідомо чи несвідомо наші земляки популяризують у соціальних мережах ідеї сепаратизму, міжнаціональної, расової та релігійної ворожнечі. Уся наведена інформація датується 2018 роком. Так, один із членів групи ВК «Святая Русь», черкасець  О.К., є учасником груп та підписувачем сторінок «Традиции Предков»,  «ДРУЖИНА»,  « НАША РУСЬ», «Русское Агентство Новостей», «Я СЛАВЯНИН»,  «Русская мечта», «Славянский натиск», «Русь», «Тихоокеанский флот» й ще понад тридцяти подібних. Його «одногрупник» по мережі О.Л. є учасником груп «Славянское единство», «Славься отечество Русь!», «Славянское Возрождение», «Типичный Диверсант», «Группа Тотальной Зачистки», «Славянское Братство», «Сопротивление – Киев», «СЛАВЯНСКИЙ ПУТЬ – РУСЬ» й багато тому подібних. Чим живуть ці хлопці, яким виповнилося ледве за двадцять? Які переконання мають?

Можна відмітити й те, що сотні тисяч вірян Української Церкви Московського Патріархату схильні до нав’язливої прокремлівської агітації. Багато розгублених та неосвічених душ потрапило в пастку гундяївської пропаганди, яка кривдить українську націю та підтримує збройний конфлікт на Донбасі. Так, група «Верую. Православие»  налічує 563 черкасців. Серед інформації, що розповсюджується у групі, є багато заангажовано проросійської.

Варто нагадати поціновувачам «руського міра» у Черкасах, що вони можуть  потрапити за грати  за статтею 110 ККУ, яка захищає територіальну цілісність України й карає за публічні заклики чи розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення дій проти суверенності та територіальної цілісності України позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років. А за вчинення подібних дій  групою осіб, або поєднані з розпалюванням національної чи релігійної ворожнечі, – від п’яти до десяти років. Якщо ж вказані вище дії  призвели до загибелі людей або інших тяжких наслідків, то наслідком буде ув’язнення на термін від десяти до п’ятнадцяти років або довічне позбавлення волі.