Андрій МУШІЄК: «Готовий змінити Черкаси на краще»

Черкаси – місто з широкими можливостями та невичерпним потенціалом. Це райський куточок як для його жителів, так і для туристів. Для того, щоб зробити його європейським, привабливим та комфортним – необхідно докласти максимум зусиль, залучити до розвитку інфраструктури кращих місцевих кадрів та іноземних інвесторів. Як покращити благоустрій Черкас знає уродженець цього міста, кандидат в депутати міськради від ВО «Батьківщина» по округу №25 Андрій Мушієк. 

– Яку міську проблему потрібно вирішувати першочергово?

У Черкасах негайно слід розпочати якісний ремонт доріг, облаштування прибудинкових територій, оновлення підʼїздів. Упродовж наступного року депутатський корпус повинен зробити все для того, щоб на черкаських дорогах не залишилось жодної ями. На магістральних вулицях міста слід повністю замінити дорожнє покриття. Ми маємо унікальну зелену окрасу Черкас – це бульвар Шевченка. Я вважаю, що найближчим часом необхідно провести повну його реконструкцію зі збереженням зелених насаджень. Крім цього потрібно провести очистку основних каналізаційних мереж.

– Чому роботи не виконуються вчасно?

– Я вбачаю велику проблему в процедурі тендерних закупівель. Під час формування бюджету розвитку значні суми коштів були закладені на освоєння різними галузями міського господарства. Виконавча влада проводить тендерні процедури одночасно щодо декількох обʼєктів, наприклад медичного обладнання, ямкового ремонту доріг тощо. Це неправильно. Якщо в переліку трапляється проблемний обʼєкт – тендерні процедури призупиняються. Через це досі не закуплено необхідне обладнання для Першої міської лікарні. Згідно із законодавством це мало б відбутися до 2-го жовтня. Найразючіша проблема – це недоосвоєння бюджетних коштів.

– Яка сфера міста має найбільше прогалин?

На мою думку, це житлово-комунальне господарство. Дві третини житла міста побудовано до 70-х років минулого століття. Понад третину житлових будинків потребують капітального ремонту. Більше третини котлів, що забезпечують теплом багатоквартирні будинки, є застарілими і енергоємними. П’ята частина теплових мереж перебуває в аварійному стані. Тому наша фракція активно працює над тим, аби надати мешканцям будинків можливість утеплити свої помешкання, встановити лічильники та платити якомога менше за комунальні послуги.

– Можете назвати конкретні результати роботи на Вашому виборчому окрузі?

Насамперед, це капітальний ремонт дорожнього покриття та освітлення по  вул. Кірова. Також в результаті мого звернення відремонтовано частину вул. Гоголя. На дитячий садочок №78 було спрямовано півмільйона гривень, на медобладнання та утеплення Першої міської лікарні – 2,2 млн. грн.

Велику фінансову підтримку отримали будинки з ОСББ. Наша фракція зуміла відстояти права підприємців щодо справедливого оподаткування. Разом із керівником міської організації ВО «Батьківщина» Романом Діскантом ми провели багато зустрічей з громадою та надали благодійну допомогу дитячому відділенню черкаського онкодиспансеру.

– З якими питаннями найчастіше до Вас звертаються виборці?

– 80% населення просить надати матеріальну допомогу. Депутатські фонди, на жаль, недостатньо великі для того, щоб допомогти усім. Прикметно, що при формуванні депутатських фондів громадськість була проти. А для бабусі-пенсіонерки 200-300 гривень – це суттєва допомога. Крім цього, багато питань у громади виникає щодо житлово-комунального забезпечення. Служби утримання будинків не здійснюють повноцінного ремонту прибудинкових територій, тротуарів, підʼїздів. Мешканці не можуть зрозуміти, за що вони сплачують кошти.

– На що Ви готові заради громади?

– Як юрист і як підприємець я не можу жити сам по собі. Мені вигідно жити за чіткими правилами і сподіватися, що за тими ж правилами житимуть черкащани. Я можу розвивати свою діяльність тільки разом з громадою: що краще почуватиметься громада, то краще йтимуть справи і в мене. Моє головне життєве правило: не цурайся роботи, роби, що можеш, роби, що вдається, роби постійно, дослухайся до людей, не будь байдужим до людських проблем і тоді все зміниться на краще.