Держпраці оштрафувала ФОП на майже 400 тис. грн

Постановою Управління на фізичну особу-підприємця накладено штраф у розмірі 372 300 грн за створення перешкод у проведенні інспекційного відвідування з питань оформлення трудових відносин.

Підприємець не погодився з правомірністю вказаної постанови та звернувся до Черкаського окружного адміністративного суду з позовною заявою про її скасування. Позовні вимоги обґрунтовував, зокрема, тим, що він не здійснює підприємницьку діяльність у закладі, де проводилось інспекційне відвідування, оскільки здав його в оренду.

На підставі поданих сторонами доказів судом встановлено, що з метою проведення заходу державного контролю, інспектор праці прибув до місця здійснення особою підприємницької діяльності. У закладі працювали 6 осіб. Проте, ні на усну, ні на письмову вимогу інспектора праці суб’єкт господарювання не надав документів, що стосуються предмету інспекційного відвідування, чим створив перешкоди у проведенні заходу державного контролю. За вказане абзацом 7 ч. 2 ст. 265 Кодексу законів про працю України передбачена відповідальність у вигляді штрафних санкцій у стократному розмірі мінімальної заробітної плати.

Твердження позивача про не здійснення ним підприємницької діяльності у вищевказаному закладі спростовано матеріалами судової справи. Суд з’ясував, що позивач передав в оренду лише частину приміщення закладу, відтак у іншій частині він здійснював підприємницьку діяльність, що також підтверджується наявністю цивільно-правових договорів, укладених між підприємцем та двома фізичними особами, згідно яких останні виконували у закладі обов’язки кухарів.

За результатами розгляду справи 16.01.2019 Черкаським окружним адміністративним судом ухвалено рішення, яким у задоволенні позову відмовлено повністю. Суд дійшов висновку, що постанова Управління є правомірною та скасуванню не підлягає.

З текстом судового рішення можна ознайомитись за посиланням: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/79404490