“Ітогі подведьом…”: наслідки інциденту в Черкасах, генерал-потерпілий, фальшування справ та звільнення з-під варти затриманих

Кухарчук та Братко на волі. Але під домашнім арештом. Це зовсім не той план, на який розраховували автори черкаського скандалу…

12 березня, майже опівночі, завершився розгляд справи про обрання міри запобіжного заходу двом черкаським нацкорпусівцям – Дмитру Кухарчуку та Антону Братку. Соснівський районний суд звільнив обох учасників протестів, що відбулися під час візиту в Черкаси Петра Порошенка, з-під варти і присудив терміном на 2 місяці, на час розслідування, домашній арешт – Братку в нічний час, Кухарчуку цілодобово.

Але, напевне, буде апеляція, бо суд залишив певну частину обставин нерозглянутою – заяви про взяття на поруки затриманих з боку кількох нардепів – Білецького, Петренка, Луценка та Парасюка, депутатів Черкаських обласної та міської рад від фракцій «Батьківщини» та «Самопомочі». А також публічний характер життя принаймні Дмитра.

Приміщення Соснівського суду міста Черкаси було під пильною охороною. Такої кількості поліцейських тут не бачили навіть під час розгляду резонансних справ. Сотні поліціянтів були стягнуті до Будинку Правосуддя з усієї області з причин побоювання владою протестів у разі арешту активістів.

Обшуки на вході, перевірки документів, поліція скрізь – у коридорах, підсобних приміщеннях суду і вщент забитий судовий зал. Кілька сотень черкащан прийшли підтримати протестувальників. Біля приміщення суду було розгорнуто мистецьку інсталяцію з вимогами до Порошенка виконати обіцянки і відрубати руки корупціонерам. Але загалом подія відбулася без жодних протистоянь.

Представники слідства та прокуратури продемонстрували свою повну нікчемність у відстоюванні позиції звинувачення. Їм не знайшлося що відповісти навіть на скарги про незаконне затримання Кухарчука та Братка. Суд визнав незаконним затримання та утримання під вартою активістів. Отже, відтепер, у свою черг, міліцейські слідчі та прокурори можуть бути притягнуті до відповідальності. І термін тюремного ув’язнення їм світить значно більший, ніж активістам.

Ще одна цікава деталь – слідчі, вручаючи з порушенням процесуальних норм звинувачення Кухарчуку, що відбулося навіть за відсутності адвоката, переплутали анкетні дані – збільшивши вік, переплутавши сімейний стан, наявність помешкання та роботи у молодого політика, а отже, до суду подані були документи фактично на зовсім іншу людину.

Не варто, напевне, коментувати дії суддів. Зі слів присутніх у залі народних депутатів – а підтримати нацкорпусівців приїхали до Черкас кілька нардепів – Петренко, Білецький, Луценко і Парасюк – на суддів, що розглядали справу, чинився шалений тиск із боку Служби Безпеки України. Однак рішення, що було прийнято, фактично звільнило хлопців з-під варти. Але чи можливо було прийняття іншого рішення за такими обставинами? Напевне, ні, тим більше в судовому засіданні були присутні представники місії ОБСЄ.

Політичні наслідки подій у Черкасах можуть бути колосальними. Це, реально, те саме кинуте в Януковича яйце. Втеча президента, ганебні вказівки правоохоронцям, фальшування кримінальної справи…

Адже відомо, що з 25 заявлених прокуратурою потерпілих є лише 2 реальних, що потребували медичної допомоги. Всі інші правоохоронці були змушені під тиском начальства писати заяви і перебувати в офтальмологічному відділенні обллікарні, щоб виправдати записані в їхні медичні картки діагнози. Ця частина справи поки не розслідувана ані журналістами, ані адвокатами, але наслідки розголосу можуть бути фатальними і для генерал-потерпілого, як влучно тепер називають Валерія Лютого, після того, як прокуратура назвала його чи не головним постраждалим у справі.

Процедурні порушення фактично поховали перспективи кримінального переслідування учасників черкаських подій.

Справа “9 березня” мало чим буде нагадувати справу з абсолютно аналогічними обставинами по 9 березня 2001 року, коли режим Кучми кинув за грати десяток патріотів з УНА-УНСО. Фігурантами справи по 9 березня 2019 року будуть здебільшого правоохоронці. Це все ще попереду.

А от що відомо напевне, так те, що Порошенко вже перевершив Кучму і впевнено наздоганяє Януковича… Але за певними обставинами, на думку багатьох людей, він виявився лідером. За корупцією та авторитаризмом.