Виявлено ймовірного забруднювача річки Золотоношка – Золотоніський маслосирзавод

Схоже, що історія з багаторічним забрудненням річки Суха Згар, що впадає в Золотоношку, незабаром може завершитися гучним скандалом. Нагадаємо, що багато років в пойму ріки Золотоношка, розташовану на лівому березі Дніпра навпроти Черкас і яка є притоком Дніпра, потрапляють забруднені стоки. Вони фактично вбили екологію величезної території, площею в сотні квадратних кілометрів, у Золотоніському та Чорнобаївському районах Черкащини. Однак, попри кричущі факти, влада, екологічні служби та обласна прокуратура практично не реагували на екологічний злочин, що тривав майже десятиліття. За інсайдом “Антени”, причиною була наближеність головного забруднювача до владних структур, які вперто не хотіли визнавати його винним, бо в результаті підприємство мало б заплатити мільйонні штрафи та сплатити компенсацію за завдану шкоду. Натомість ретельно переводили стрілки на Золотоніську міську раду, начебто міські очисні споруди зливають в Золотоношку нечистоти.

Цьогоріч ми вкотре вирішили знайти джерело забруднення. Це неважко зробити, прослідкувавши по току ріки, звідки витікають нечистоти. За допомогою сучасного дрону, оснащеного спектральною камерою, яка дозволяє вести спостереження через спеціальні оптичні фільтри, ми виявили, що нечистоти безпосередньо зливаються в невеличке болото, розташоване біля Золотоніського маслосирзаводу. З цього невеличкого болота, поблизу якого розташований хутір Згар, витікає річка Суха Згар та ще кілька безіменних каналів, які впадають в Золотоношку поблизу села Хвилівки.

Ми зателефонували на підприємство та спробували дізнатися у керівництва, чи то не їхня труба зливає в болото нечистоти.

Відповідь нас здивувала, однак ми перевірили і за цією локацією не виявили жодного інфраструктурного об’єкта, що мав би відношення до золотоніських очисних споруд. Отже, ми ще раз зателефонували людині, яку на заводі відрекомендували нам у якості головного інженера.

Після отриманої інформації ми зв’язалися з міським головою Золотоноші – паном Віталієм Войцехівським. Виявляється, що злив промислових відходів зафіксували і комунальники, після чого міський голова вранці 10 травня скликав термінову нараду.

Як цього разу буде розвиватися ситуація, ми невдовзі дізнаємося. Але те, що можна сказати вже зараз — потрібно кримінальне розслідування не лише екологічного злочину, але й бездіяльності компетентних служб області, яким тривалий час було відомо про забруднювача, але які ретельно покривали злочинців. Питання є також в першу чергу до обласної та районної державної адміністрацій, які в часи Порошенка фактично заплющили очі на екологічну катастрофу, що сталася в центрі України. Адже збитки від неї сягають мільярдів гривень. Сотні квадратних кілометрів пойми Золотоношки заповнені токсичним мулом та нечистотами, а власники підприємства, що стало причиною трагедії, продовжують отримувати прибутки.

 

Дивіться також: