Держпраці оштрафувала автокооператив на 125 тисяч за неоформленого охоронця

Черкаський окружний адміністративний суд відмовив у задоволенні позову автокооперативу «Супутник» (м. Черкаси) до Управління Держпраці у Черкаській області.

При проведенні інспекційного відвідування з питань оформлення трудових відносин посадові особи Управління виявили, що до виконання обов’язків охоронця автокооперативу допущено особу без укладання трудового договору, повідомлення територіального органу Державної фіскальної служби про прийняття працівника на роботу.

Факт допуску працівника до роботи підтверджується матеріалами, зафіксованими засобами відеотехніки в ході проведення інспекційного відвідування.

Позивач, проте, стверджує, що вищевказаний охоронець є членом кооперативу, користується належним йому гаражем і здійснює виконання обов’язків охоронця, відповідно до статуту кооперативу, «на громадських засадах та на безоплатній основі».

Як встановлено фахівцями Управління, статут автокооперативу не містить положень щодо особистого забезпечення власниками гаражів охорони території автокооперативу на безоплатній основі.

За результатами інспекційного відвідування посадовою особою Управління на підставі абзацу 2 частини 2 статті 265 Кодексу законів про працю України прийнято постанову про накладення на автокооператив «Супутник» штрафу у розмірі 125 190 грн за використання праці найманого працівника без укладання трудового договору.

Суд першої інстанції прийняв рішення про відмову у задоволенні позовних вимог та визнав постанову Управління про накладення на автокооператив штрафу правомірною. Таким чином, позивачу доведеться сплатити штраф за порушення трудового законодавства.