11 вересня 2001 року терористи напали на США

Меморіальний фільм за матеріалами архівів телекомпанії CNN

Трагічна дата в історії людства.
Довелося спостерігати за подіями в прямому ефірі CNN. Припущення про початок третьої світової. Години жаху і нерозуміння того, що відбувається. Потім міжнародна операція проти ісламських країн, що підозрювалися в пособничестві тероризму, яка справді здавалася на початок світової війни. Можливо, це і так….

Пам’ятаю як за рік був вражений поведінкою пересічних американців, коли ті стоячи аплодували військовим, щойно ті заходили у вагон метрополітену, як роззувалися і проходили через процедуру догляду заходячи в будь-яку урядову чи громадську будівлю, пам’ятаю згуртування американців і пильність на,вулицях міст, де в ті роки навіть значно впала злочинність. Тоді нам було дивно на це дивитися. Далеко не,все ми могли зрозуміти з огляду на, пострадянську ментальність.

Але через 13 років війна і терористи прийдуть вже і до нас…

“Якщо ти не, цікавишся політикою, вона прийде до тебе”…

“Якщо довго дивитися у безодню, то почне здаватися, що безодня дивиться на тебе”…

Світ крихткий і взаємопов’язаний. На планеті не існує жодного місця, де можна сховатися від реалій. Людство впевнено нищить саме себе. Золотий мільярд, плекаючи місцевих, що боролися з СОВКОМ, що вперто ліз в афганські гори та пустелі виплекав тих, хто намагається знищити вже всю західну цивілізацію.

Можливо, зарано говорити про дефіцит ресурсної бази на планеті і провокувати істерику малоосвіченого піпла, але справді Світ вже інший.
З ностальгією дивлюся американські фільми 90х. Країна мрій зникла. Стерлася і мрія перетворити на подібну і власну. Розуміння, що це не є без альтернативний шлях , і розуміння, що термін “свобода” є безмежним і водночас хибним для побудови лише на ньому власного всесвіту. Все складніше.

Валерій Воротник