16 вересня Сміла відсвяткувала 622 день народження міста

З самого ранку святкування Дня міста розпочалось спортивними змаганнями. Міський голова урочисто перерізав стрічку на новому баскетбольному майданчику. Це довгоочікувана подія для спортсменів. Цей  об’єкт – подарунок Смілі від одного із місцевих підприємців.

Урочисто вітали і поважних гостей із міст побратимів. Сміла їх має чимало. Але на це святкування прибуло лише три. Це давні партнери із Ньютона Сполучені Штати Америки, друзі із литовського місто Йонава та представники екіпажу підшефного навчального катеру «Сміла».

Святкова хода, яку традиційно очолює символ міста – Дівчина Сміла, пройшла центром міста у міський парк культури. Колона була яскравою і гомінкою. Адже йшли всі вокальні колективи міста. Тож без пісні не обійшлось.

Спортивний колективів у Смілі теж вистачає. І беруть вони не кількістю, а якістю. Тож на грудях більшості велика кількість медалей. Тай свій бойовий дух вони теж оказати вміють

Пишається Сміла і навчальними закладами, які працюють у місті і допомагають опановувати  професії молодому поколінню і не лише з нашого міста.

Хода пройшла і всі учасники розійшлись гуляти парком. Адже тут діяло чимало цікавих локацій. Від історичних до розважальних. І дізнатись багато чого про рідне місто можна було, і закарбувати миті свята на оригінальних фотозонах. Їх, доречі, змайстрували  навчальні заклади Сміли. Атмосферу свята створювали всі без виключення, хтось малював на асфальті, хтось дарував свою творчість зі сцени, а хтось демонстрував виготовлену власними руками красу. Сміла довела у свій день народження , що вічно молода, і вічно юна. Адже має талановите підростаюче покоління, що і пісню заспівати може, і затанцювати теж до ладу  їм під силу. А також не менш ерудованими є і юні шахісти. Що навіть не зважаючи  на вирування свята навколо можуть зосередитись на улюбленій грі. Навіть погода не позначилась на святковому настрої. Адже тепла і радості додавали усміхнені обличчя , спільні фото та й ростові ляльки прийшлись до душі всім гостям свята.

У «Долині озер»  урочисто стартував перший Всеукраїнський фольклорний фестиваль «Зорі над Тясмином». На цій сцені виступали саме народні колективи. Серед учасників були не лише  виконавці з різних куточків України, а й гості зі Молдови та Прибалтики. Запалювала  разом із смілянами і відома зірка українського шоубізу Анжеліка Рудницька. Фестиваль «Зорі над Тясмином» став подарунком до Дня міста. Адже додав яскравих барв у загальну картину святкового дня.

В не менш улюбленому місці відпочинку смілян , на бульварі Бобринського, теж було що подивитись. Тут діяли і виставки картин місцевих художників та вихованців шкіл естетичного виховання, бібліотечна ятка «Booktime» та  виставки сувенірної продукції. Розважали перехожих і вуличні музиканти. Київські артисти представили мультижанровий просвітницький перфоманс «Сказ про Володимира Великого» –

Після столичних артистів голосно заявили про себе музиканти Черкащини. Адже на бульварі розпочалось традиційне у день народження Сміли обласне свято духової музики. Оркестри своїм виконанням порадували шанувальників духової музики.

Феєрично перехопив ініціативу центр міста. Тут на головні й сцені святкування відбувся концерт фольклорних колективів національних меншин України та іноземних колективів під назвою «В руці Господній Україна синєнебая» . Цей захід теж був проведений в рамках Міжнародного фольклорного фестивалю «Зорі над Тясмином».

Свою творчість смілянам дарували представник більш ніж тридцяти національностей, що мешкають в Україні.

З головної сцени вже надвечір, коли більшість містян та гостей свята зібрались у центрі, линули  урочисті вітання із 622 річницею заснування Сміли.

В урочистій атмосфері було вручено подяки Михайлу Мельничуку батьку нашого земляка, капітана буксиру «Яни Капу», якого днями звільнили із  російського полону  та декільком смілянським активісткам.

При надвечір’ї зі святом Смілу вже вітали зіркові колективи «Ділема» та «Номер482». Їх виступи теж є подарунком у рамках міжнародного фестивалю «Зорі над Тясмином».