Слідчі розслідують кримінальне провадження, у якому фігурують ТОВ «Сантехбудконструкція», Управлінська компанія «Нова якість» та ще понад 40 пов’язаних юридичних осіб

Згідно з інформацією з відкритих державних реєстрів, у провадженні Слідчого відділу Черкаського відділу поліції ГУ НП у Черкаській області перебуває кримінальне провадження №42019251010000080, зареєстроване за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

8 та 9 серпня 2019 року Соснівським районним судом м. Черкаси було розглянуто 2 клопотання слідчих стосовно надання тимчасового доступу до речей і документів із можливістю ознайомлення з оригіналами та подальшого вилучення належним чином завірених копій документів усіх юридичних осіб, пов’язаних із ТОВ «Сантехбудконструкція» та ТОВ «Управлінська компанія «Нова якість», оскільки це має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні №42019251010000080.

Кримінальне провадження стосується оголошення та проведення конкурсу з призначення управителя багатоквартирних будинків у м. Черкаси згідно з переліком будинків, в яких не створено об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, співвласники яких не приймали рішення про форму управління багатоквартирним будинком та здійснити організаційні заходи щодо підготовки та проведення конкурсу в установленому законодавством порядку.

Для участі у конкурсі подано п’ять організацій: КПТМ «Черкаситеплокомуненерго», КП «Придніпровська СУБ», КП «Соснівська СУБ», ТОВ «Сантехбудконструкція» та ТОВ «Місто для людей Кременчук». За результатами розгляду конкурсних пропозицій переможцем визначено ТОВ «Сантехбудконструкція».

Таким чином, йдеться в ухвалі від 9 серпня, за результатами вказаного вище конкурсу ТОВ «Сантехбудконструкція» отримала повну монополію на утримання багатоквартирних будинків м. Черкаси, де не створені ОСББ із загальним розрахунком на утримання 848 будинків близько 320 млн. грн.

Під час оперативного супроводження кримінального провадження та виконання доручень слідчого було встановлено, що квитанції на оплату з утримання багатоквартирних будинків в м. Черкаси жителям приходять не на ТОВ «Сантехбудкострукція», а на новостворені суб’єкти господарської діяльності ТОВ «Управлінська компанія «Нова якість дільниця № (з зазначенням відповідної дільниці)», всього встановлено 42 юридичних особи (дільниці), всі зареєстровані за однією адресою: 18036, місто Черкаси, Соснівський район, вул. Смілянська, 145. Засновниками усіх юридичних осіб вказані родичі та пов’язані особи з розміром внеску до статутного фонду по 2500 грн.

Під час подальшого аналізу новостворених 42 суб’єктів господарської діяльності з назвою ТОВ «Управлінська компанія «Нова якість дільниця №…» встановлено що останні не є переможцями конкурсу з утримання багатоквартирних будинків в м. Черкаси та не є платниками податку на загальній системі.

Виходячи з вищевикладеного, можна вважати, що службові особи ТОВ «Сантехбудкострукція», діючи умисно, з метою привласнення грошових коштів, у тому числі податку на додану вартість, включеного до розрахунків на квадратний метр з утримання багатоквартирних будинків в м. Черкаси, створили ряд суб’єктів господарської діяльності, які не є платниками податку, для подальшого переведення безготівкових коштів в готівку без надання відповідних послуг, виконання яких покладено на ТОВ «Сантехбудкострукція».

Повністю ознайомитися з текстами ухвал можна ТУТ і ТУТ.