У Смілі вшанували пам’ять Якова Водяного – видатного національного ватажка

Вшанувати пам’ять земляка, видатного національного ватажка Якова Водяного у переддень 133 –ої річниці від дня його народження сміляни зібралися біля вікопомного дуба. Височіє він на території Північного вокзалу Шевченківської дирекції залізничних перевезень.

Біля вікового дуба висотою понад 16 метрів, що отримав статус ботанічної пам’ятки місцевого значення, учасники заходу згадали події 100-річної давнини, коли загін Якова Водяного розгромив 8-му армію Муравйова, та відомі події з життя земляка, на якого, переконані,  варто рівнятися нащадкам.

Отаман Смілянської сотні імені Василя Бурки Українського вільного козацтва Віктор Шевчук зізнався, що ретельніше почав цікавитися життям Якова Водяного, провівши паралелі з власним і знайшовши багато спільного.

Нині сміляни прагнуть зберегти пам’ять і передати її нащадкам. Тож територію біля пам’ятника, встановленого на честь 100-річчя перемоги козацького загону Якова Водяного над російською армією, облаштували. Нині ж біля історичного дуба встановили пам’ятну табличку. Та ще є чимало ідей.

Сміляни певні, кинуть клич, об’єднають зусилля з небайдужими, зберуть кошти і муралу – бути. Та головне кажуть – вдалося у місті започаткували традицію вшанування національних ватажків, учасників Української революції минулого сторіччя. Адже сьогодні не відомо навіть місце поховання багатьох з них. А доки жива пам’ять, жива нація і віра у вільну Україну.