Причини Лящівської трагедії

В жовтні 2015 року в селі Лящівка Чорнобаївського району, що на Черкащині, як усім добре відомо, трапилася резонансна подія. Місцевий житель Володимир Рудик підірвав себе разом з директором СТОВ «Лящівка» Федором Скрипкою та його дружиною Ніною Василівною. Що ж до причин трагедії. Виявляється, що вже впродовж двох років у Лящівці існує конфлікт між місцевою бізнес-елітою та громадою села. Обидві сторони багато часу проводять у залах судових засідань, а нагальні проблеми стають здебільшого нездоланними.
Земельні суперечки, які тягнуться вже не один рік, неодноразово висвітлювалися у засобах масової інформації. Також про напружену ситуацію у селі Лящівка були проінформовані найвищі державні органи. Але позитивного вирішення конфліку так і не відбулося. Тож, першою жертвою «земельних розборок» став місцевий житель Чорнобай Олександр, землі якого були переорені технікою, що належить ТОВ «Лящівка». А самого господаря землі невідомі особи жорстоко побили: він зазнав дуже тяжких тілесних травм та переломів кінцівок.
Виявляється, що таке жорстоке побиття селян та прояв свавілля були не поодонокими в селі. Внаслідок боротьби за землю наступною жертвою став Володимир Рудик. Вночі до його оселі увірвалися ті ж самі «невідомі» в масках та жорстоко по звірячому побили господаря. Після нанесених травм чоловік проходив довготривалий курс лікування, тому що у нього були переломані кістки обох ніг. Правоохоронці винних у катуванні та каліцтві пана Володимира так і не знайши. В ході подальшого спілкування з Лящівськими селянами виявилося, що директор СТОВ «Лящівка» Федір Скрипка конфліктував майже з усіма селянами. Але люди бояться висловлюватися за свої права, бо знають, чим це може загрожувати. Не на камеру селяни говорять: «Допомоги чекати немає від кого, а репресії зі сторони Скрипок почнуться. Це вже стало прикрою практикою». Зі сльозами на очах лящівці розповідають про свою нелегку долю: про численні погрози, побиття, залякування. Вони ще з минулого року намагались достукатись до губернатора області і приїздили під стіни обласної адміністрації. І останньою крапкою у протистоянні пожіж громадю та бізнес-елітою стало цілковите відключення водопостачання у селі. Знову допомоги шукали у Черкасах. Та, на жаль, у губернатора не знайшлося часу для приділення уваги селянам. Тож вони і по цей день поерпають від недолугого господарювання а може і помсти. Висловлюючи свою відразу сім’ї Скрипок, люди усіма можливими способами бажають притягнути скандальне подружжя до відповідальності за заподіяну моральну та матеріальну шкоду. Доведені до відчаю, вони бажають позбутися цієї «ракової пухлини» свого села.