Ексголові «Черкасиобленерго» Світлані Кузьмінській суд відмовив у зміні запобіжного заходу

Апеляційна палата не поновила строк на оскарження запобіжного заходу колишньої тимчасово виконувачки обов’язків голови правління ПАТ «Черкасиобленерго» Світлані Кузьмінській, яку НАБУ і САП підозрюють у причетності до заволодіння 313 млн грн підприємства.

Таке рішення 11 січня ухвалила колегія суддів палати Вищого антикорупційного суду, повідомляє «Слово і Діло».

Як відомо, 27 грудня суд відпустив Кузьмінську під 3,78 млн грн застави із покладанням низки обов’язків. Не погодившись з рішенням, 8 січня адвокат підозрюваної подав апеляційну скаргу, в якій також просив поновити строк на оскарження.

Вивчивши апеляцію, судді повернули її та відмовили адвокату у поновленні строки на оскарження. Вони вказали, що 2 січня була остання дата для подачі скарги, а повний текст рішення був доступний 28 грудня.

Слідство встановило, що упродовж 2015 року Кузьмінська та її колишній перший заступник Олексій Беспалий у змові з головою правління приватної компанії ПрАТ «ХК «Енергомережа» Дмитром Крючковим організували незаконну схему розрахунку за електроенергію. За умовами цієї схеми споживач електроенергії – ПАТ «Азот» – мав сплатити борг за спожиту електроенергію не ПАТ «Черкасиобленерго», а приватній компанії ПрАТ «ХК «Енергомережа», яка в подальшому нібито мала розрахуватися з ПАТ «Черкасиобленерго» за борги «Азоту», перерахувавши обленерго 313 млн грн. Однак цього не сталося.

Реалізована схема суперечила законодавству у сфері електроенергетики та порушувала порядок розрахунків на цьому ринку. Відтак, НАБУ з метою захисту інтересів держави звернулося до господарських судів з позовами про визнання недійсними договорів із переведення боргу «Азоту» перед «Черкасиобленерго». За результатами судових розглядів упродовж 2016-2018 років позовні вимоги НАБУ задоволені, а договори визнані недійсними.

Нагадаємо, 15 квітня НАБУ затримало екс-нардепа Крючкова після його екстрадиції. Пізніше суд взяв його під варту з альтернативою застави, який за нього внесли і він вийшов із СІЗО. Крім того, суд зняв браслет з екс-нардепа Крючкова.

Дивіться також: ПРОКУРАТУРА ВИСУНУЛА СВІТЛАНІ КУЗЬМІНСЬКІЙ ЗВИНУВАЧЕННЯ У ЗАВДАННІ ЗБИТКІВ “ЧЕРКАСИОБЛЕНЕРГО”

Джерело