Фейки про коронавірус несуть небезпеку не меншу, за САМ вірус

Одночасно з пандемією Covid-19 світ захопила й інша глобальна катастрофа – «інфодемія». Таким терміном Всесвітня організація охорони здоров’я назвала потоки дезінформації  в соцмережах  і ЗМІ, які сіють паніку і хаос. «Епідемія дезінформації або інфодемія заважає людям знаходити надійні джерела та рекомендації», – наголосили у ВООЗ. 

На жаль, потерпає від «інфодемії» й  Україна. Починаючи з перших днів карантину,  навала фейкової «інформації» почала набирати обертів, здебільшого,  за класичною схемою: «увага», «обережно», «повідомте всім», «максимальний репост» й т. п.   

    Раптом  почали масово  поширювати повідомлення на кшталт «не можна гуляти на вулиці – бо потрапите за грати».  У соціальних мережах радили їсти натщесерце часник, аби не захворіти коронавірусом,  та попереджали про дезінфекцію міст з вертольотів. 

Існує вже й кілька класифікацій фейків про Covid-19. За першою,  їх умовно можна розділити на дві категорії.

Перша – суцільна конспірологія. Тобто різноманітні теорії змови, як, приміром, що коронавірус хтось придумав спеціально, аби винищити людство. Або ж – що це біозброя, яку, знову ж таки, нібито розробили у США, Канаді, що вірус «втік» з секретної лабораторії і таке інше.

Друга категорія – «антологія» брехливих чуток, на кшталт: «з 23:00 до 05:00 вертольоти розпилюватимуть ліки/дезінфектори з неба. Це означає, що усім потрібно закрити на ніч вікна».

Есперт з цифрової безпеки Павло Бєлоусов пояснює, що умовно всі фейки можна розділити на три групи: поради щодо лікування або профілактики; заклики робити щось масово – наприклад, купувати маски. Остання група – дописи-попередження (наприклад, дезінфекція з вертольотів).

Дезінфекція з вертольота –  вигадка, але  бувають і  гірші. Це, звісно, 100 %  брехня, але   вона, до слова, не настільки  небезпечна  для здоров’я, як, приміром, – «молоді люди –  поза групою ризику, а тому шанси заразитися вірусом – мінімальні», «гаряча ванна перешкоджає коронавірусній хворобі», «помірне вживання алкоголю може зупинити проникнення вірусу в клітини людини, отже, запобігти розвитку COVID-19», «курці менше піддаються впливу коронавірусу», або… «глибоке дихання допоможе вам самостійно діагностувати наявність коронавірусу». 

    До боротьби з розповсджувачами фейків про коронавірус долучилися українські правоохоронці. Пресцентр СБУ повідомив, що працівники управління оперативно відшукують розповсюджувачів фейкових повідомлень про коронавірус: «За період дії карантинних заходів кіберфахівці Служби безпеки України заблокували понад 2,6 тисячі спільнот з понад мільйонною аудиторією, викрили 385 інтернет-агітаторів, які поширювали різноманітні фейки про епідемію COVID-19», –  йдеться у повідомленні.

Відзначається, що 18 виявлених агітаторів діяли за завданням російських агресорів. Вони «працювали» у Києві, Одесі, Дніпрі, Львові, Херсоні, Полтаві, Кропивницькому, Конотопі, Івано-Франківську, Хмельницькому та Жашкові. Стосовно них розпочато кримінальні провадження за дії, що спрямовані на посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади (ст. 109 і 110 Кримінального кодексу України).

Також,  за інформацією СБУ,  через соцмережі російські спецслужби та керовані ними агентурні мережі тролів закликали до порушення карантинних обмежень, проведення акцій протесту, силового захоплення влади та інформаційної підтримки таких неправомірних заходів.

Інформацію стосовно виявлених 367 агітаторів СБУ спрямувала до Національної поліції. 160 осіб притягнуто до адміністративної відповідальності за поширення неправдивих чуток, які можуть викликати паніку або порушення громадського порядку, у межах статті 173-1 КУпАП.

Згідно  статті 173-1 «Поширювання неправдивих чуток»: «Поширювання неправдивих чуток, що можуть викликати паніку серед населення або порушення громадського порядку, – тягне за собою накладення штрафу від десяти до п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк до одного місяця з відрахуванням двадцяти процентів заробітку».

    Відомо,  що діяльність російських спецслужб проти України не припинялася ні на день. А коронавірус – просто  світовий медіатренд, який зараз  дуже  зручно  використовувати  агресору задля створення та поширення фейків. 

Взагалі  під час карантину треба ретельно  перевіряти всю інформацію в офіційних джерелах. Зокрема, на сторінках Всесвітньої організації здоров’я, МОЗУ та Центру громадського здоров’я. А, виявивши розповсюджувачів фейкової інформації щодо коронавірусу, варто повідомити правоохоронні органи.