Як приготувати смачну різдвяну кутю?

Кутя — традиційна ритуальна страва новорічно-різдвяного циклу, що представляє відварені у воді зерна пшениці або ячменю з медом.

Оскільки зерно для куті нині переважно купують на ринку, вибираючи, його слід покуштувати, чи воно не кисле або гірке. Потім його слід промити кілька разів чистою холодною водою, після чого залити на 5–6 годин, тобто на ніч. Зранку воду обережно злити, долити чистою водою вдвічі більше, ніж є пшениці, поставити на середній вогонь, довести до кипіння. Тоді вогонь зменшити до мінімуму і варити аж поки зерно не поглине воду. Закипілу кашу розмішати, додати розтертий мак, можливо горіхи, мигдаль, інжир, цукати та родзинки.

Зважаючи на черкаські ціни цьогорічна багата кутя обійдеться всередньому 50 гривень. Пшениця – 4 гривні склянка, горіхи та мак – 15 грн за 100 грамів, чорнослив та арахіс обійдуться в 5 і 3 грн. за 100 грамів, смажене насіння – 2 грн. – 100 грамів. Прикрасити страву можна калиною або колоском пшениці за 5 гривень.