Суд стягнув з Одарича збитки

2 лютого 2016 р. Соснівський районний суд м. Черкаси постановив рішення про стягнення з екс-мера Черкас Одарича С.О. на користь Черкаської міської ради коштів, які були виплачені Депутату А.В. за час вимушеного прогулу в сумі 79 083 гривні 59 коп., та витрат по сплаті судового збору в розмірі 1 275 гривень. Про це повідомлено на офіційному порталі Черкаської міської ради, де також розміщено копію вступної та резолютивної частини цього судового рішення.

Водночас Соснівський районний суд м. Черкаси лише частково задовольнив цивільний позов Черкаської міської ради до Одарича С.О. про відшкодування шкоди. Мотиви рішення суду від 2 лютого 2016 р. стануть відомі лише після складання судом повного рішення, тобто, відповідно до Цивільного процесуального кодексу України, не пізніше п’яти днів з дня проголошення вступної та резолютивної частини цього рішення.

Як повідомлялося на сайті «Антени», судова тяганина у справі про поновлення Депутата А.В. на роботі тривала майже 9 років, розпочавшись після його незаконного звільнення Одаричем С.О. з посади начальника Управління освіти виконкому Черкаської міської ради в травні 2007 р. Крапку в цій судовій тяганині поставив в грудні 2015 р. Вищий адміністративний суд України, який відмовив у задоволенні касаційної скарги Одарича С.О. та залишив без змін рішення суду першої інстанції від 8 жовтня 2014 р. та рішення суду апеляційної інстанції від 19 лютого 2015 р., відповідно до яких Депутата А.В. було поновлено на посаді начальника Управління освіти виконкому Черкаської міської ради.

Незаконне звільнення Одаричем С.О. Депутата А.В. призвело до збитків на суму близько 280 тисяч гривень, які були стягненні судом на користь Депутата А.В. за період вимушеного прогулу та виплачені йому за рахунок бюджетних коштів. Так, суд стягнув на користь Депутата А.В. середній заробіток у розмірі: 111 309 гривень 12 коп. за час вимушеного прогулу з 18 травня 2007 р. по 21 квітня 2009 р., 83 681 гривень 01 коп. за час вимушеного прогулу з 22 квітня 2009 р. по 22 жовтня 2010 р. та 83 624 гривень 59 коп. за час вимушеного прогулу з 30 грудня 2010 р. по 8 жовтня 2014 р.

Відповідно до законодавства України особа, яка незаконно звільнила працівника, повинна відшкодувати шкоду, завдану цим незаконним звільненням. Так, відповідно до ст. 237 Кодексу законів про працю України суд покладає на службову особу, винну в незаконному звільненні або переведенні працівника на іншу роботу, обов’язок покрити шкоду, заподіяну підприємству, установі, організації у зв’язку з оплатою працівникові часу вимушеного прогулу або часу виконання нижчеоплачуваної роботи. Такий обов’язок покладається, якщо звільнення чи переведення здійснено з порушенням закону або якщо власник чи уповноважений ним орган затримав виконання рішення суду про поновлення на роботі.

Закон України «Про гарантії держави щодо виконання судових рішень» передбачає виконання рішення суду про стягнення коштів та зобов’язання вчинити певні дії щодо майна, боржником за яким є державний орган або державні підприємство, установа, організація. Відповідно до ч. 1 ст. 6 цього Закону кошти, виплачені за рішенням суду про стягнення коштів згідно з цим Законом, вважаються збитками державного бюджету, а посадова, службова особа державного органу, державного підприємства або юридичної особи, дії якої призвели до збитків державного бюджету, несе відповідальність згідно із законом.

Суд вже вдруге стягнув з Одарича С.О. кошти для відшкодування збитків, які завдані незаконним звільненням ним працівника. Так, в 2014 р. на підставі позову прокурора судом було стягнено з Одарича С.О. на користь Черкаської міської ради кошти у розмірі близько 185 тисяч гривень, які були виплачені у вигляді середнього заробітку за час вимушеного прогулу Прокопову А.М., якого в 2009 р. Одарич С.О. незаконно звільнив з посади заступника Черкаського міського голови. На виконання судового рішення про стягнення з Одарича С.О. цих коштів було заарештовано та продано з аукціону його автомобіль «Toyota Camry».