Корупційні випадковості: Хто намагався завадити обранню черкаського виконкому?

От саме той момент, коли щиро хочеться процитувати сумнозвісний вислів:
«Совпадєніє? Нє думаю!»

Гроші, вилучені у чиновниці Інспекції з питань захисту прав споживачів у Черкаській областіЛише два факти. Виявляється, Служба безпеки України протягом тривалого часу вела розробку чиновниці обласної Інспекції захисту прав споживачів. Але найактивніша фаза спецоперації чомусь збіглася саме з голосуванням у Черкаській міській раді з питання складу виконкому. Це голосування означало б безславний кінець оголошеної тиждень тому віртуально створеної більшості навколо колишнього міського голови Сергія Одарича. Якщо пам’ятаєте, я ще тоді наголошував, що інформація про цю більшість є фейковою, бо особисто депутати не підписали подібний документ. Однак учорашній день показав, хто насправді стоїть сьогодні за Одаричем і хто намагається завадити Анатолію Бондаренку провести в місті реформи та покінчити з корупційною системою, яку будував Одарич та його поплічники протягом довгих 9 років. Але повернемось до корупціонерки з інспекції, яка, до того ж, не є депутатом міськради…

Чому ми згадали про цей кримінальний епізод? Все дуже просто. Один із тих, хто віддав свій голос за виконком Бондаренка, — Михайло Бінусов. Член фракції УКРОПу і керівник Інспекції захисту прав споживачів у Черкаській області чесно розкрив мотиви свого голосування. Він вважає, що новообраний міський голова має право сформувати свою команду. Тому він, попри істерики певних своїх однопартійців та соратників по мертвонародженій коаліції — Руслана Зорі, Олександра Згіблова, Павла Карася та Олексія Романова — проголосував відповідно до своїх переконань. Бінусов, подейкують, не приховував своїх поглядів на ситуацію в місті. Тому, ймовірно, те, що він є слабким ланцюжком тієї самої коаліції імені Одарича, було відомо і напередодні голосування. Чи не тому відбулася така гучна справа з затриманням його підлеглої саме під час ключового голосування в Черкаській міськраді?

Михайло БінусовДжерела, наближені до компетентних, повідомили редакції «Антени», що слідчі вимагали присутності пана Бінусова в офісі очолюваного ним закладу, постійно телефонували йому під час сесії і безпосередньо перед голосуванням, тиснули і вимагали негайно прибути до місця проведення слідчих дій. Вочевидь, їхньою метою було саме «висмикнути» чиновника-депутата з сесійної зали, що означало б провал голосування по виконкому, запропонованому Анатолієм Бондаренком.

А що насправді відбулося того дня на теренах боротьби з корупцією? Та нічого видатного. Затримали чиновницю на гарячому при отриманні доволі поміркованого хабара в розмірі, еквівалентному близько 400 доларам США. З огляду на цифри, що зазвичай фігурують у подібних поліцейських рапортах, сума смішна, що наштовхує на думку про підготовлену заздалегідь провокацію. Чому саме 11 тисяч гривень? Просто більше в касі оперативників на цей день не знайшлося?

Процитуємо офіційні повідомлення. «Працівники прокуратури, поліції та СБУ затримали чиновницю за одержання неправомірної вигоди. Жінка очолювала Інспекцію з питань справ споживачів на Черкащині. Про це повідомляє прес-служба СБУ. Приватний підприємець мав заплатити зловмисниці понад 11 тисяч гривень. Жінку затримали у кабінеті під час передачі грошей». Наче все досить правдоподібно. Але непокоїть лише наполегливе бажання правоохоронців бачити депутата Бінусова на робочому місці, а не в раді. Опустимо ще й норму законодавства, що на час здійснення ними їхньої депутатської діяльності надає денну відпустку з утриманням заробітної плати всім депутатам міськради, що працюють. Але для чого ж правоохоронці так тягли Бінусова до офісу? Може, хабар планували вручити саме йому?

У такому випадку ситуація в Черкасах стає дещо загадковішою. У політично збанкрутілого екс-мера, виявляється, досі є високопоставлені покровителі в правоохоронних органах чи в ОДА? Кому заважає Бондаренко з його публічними спробами зруйнувати збудовані в Черкасах за часів панування Одарича корупційні схеми? МІРЦ, Асфальтобетонний завод, комунальні підприємства та департаменти міськради щільно обплутані павутинням корупції. За оцінкою активістів, що боряться з корупцією в обласній та міській владі Черкас, принаймні 20-30% місцевого бюджету розкрадалося корумпованою системою влади. З огляду на те, що бюджет міста складає 1,8 мільярда гривень, рахуйте самі…

Вже після голосування Бондаренко оголосив відверту війну корупції. Якщо чесно, то в Черкасах жоден можновладець за останні 20 років не ризикував іти в бій проти системи. А, швидще, намагався відшукати компроміс. А іноді й очолити її, перебравши на себе всі фінансові потоки. Бондаренко вчинив по-іншому.

— Члени Партії вільних демократів, які постійно вели з нами торги, не думали про місто, — зазначив Анатолій Бондаренко. — Вони торгувалися про МІРЦ (Міський інформаційно-розрахунковий центр, який контролює родич колишнього мера Сергія Одарича Олег Ліходькін. — Ред.), про те, що в комунальних підприємствах залишаться їхні фірми, які будують далі красти, про асфальтобетонний завод, про преференції, про свої посади. Вони не думали навіть про свою фракцію ніколи в житті. І жодного прізвища членів їхньої фракції в питанні не звучало. На сьогоднішній день я доповідаю: асфальтобетонний завод (50% акцій якого належить місту — Ред.) 30 березня у ваших структур ми заберемо, і він буде завжди належати місту Черкаси, — пообіцяв Бондаренко.