Корупційні статки черкаських можновладців. Журналістське розслідування

У Черкасах гучний скандал. Минулого тижня міський голова Анатолій Бондаренко заявив про наявність у депутатів минулих та нинішнього скликання Черкаської міськради земельних ділянок у районі Луначарського поблизу Черкаського інституту пожежної безпеки.

– Коли міський голова просить надати документи, то керівник департаменту починає придумувати якісь відписки: каже, що передав документи у міську раду, ми починаємо шукати, а їх тут немає, – розповів журналістам минулого тижня міський голова Анатолій Бондаренко. – Зокрема, це стосується славнозвісних документів щодо земельних ділянок у мікрорайоні «Поляна». Це договори суперфіції. Я думаю, що найближчим часом документи будуть вилучені й у «Черкасиінвестбуді» й в інших підприємствах, де їх підписували. Є деякі нині діючі депутати, які мають по три-чотири земельні ділянки спільно зі своїми родичами. Жителі нашого міста повинні знати цих «героїв» по прізвищах – хто це такі, за які заслуги вони отримали ділянки і таке інше. Чому замість них землю не отримують учасники АТО? – дивується міський голова.

Поки черкаська преса жваво обговорює прізвища щасливих землевласників, «Антена» провела власне журналістське розслідування.

Земельні ділянки розташовані в межах міста Черкаси на полі між мікрорайоном Луначарського та селом Геронимівка. Земля межує з заповідним сосновим бором, а мікрорайон ще часто називають «черкаською Конча-Заспою». І не тільки тому, що він розташований в екологічно чистому привабливому мікрорайоні міста, а ще й завдяки його щасливим мешканцям. Активна забудова цієї землі почалася близько 7 років тому, в першу каденцію мерства Сергія Одарича. За дивним збігом обставин тут селилися винятково представники черкаських так званих еліт — депутати різних рівнів, чиновники обласної та міської влади, працівники правоохоронних органів. Принаймні, наші журналісти не виявили серед мешканців жодної незаможної багатодітної родини, переселенців чи АТОвців.

Мікрорайон "Поляна", Черкаси
Мікрорайон “Поляна”, Черкаси

На сьогодні тут забудовано лише близько чверті земельних ділянок. Решта землі вже офіційно не є вільною і має своїх власників, хоча на ній ще нічого не побудовано. Але сама процедура розподілу землі викликає чимало запитань.

Свого часу її частина була передана у користування так званому Черкаському комунальному підприємству «Інвестбуд». Саме ця деталь дозволила уникнути процедури відкритих торгів із продажу земельних ділянок на публічних аукціонах. Комунальне підприємство виділяло землю різним міським «безхатченкам» — серед яких, за дивним збігом обставин, переважали депутати міськради з команди Сергія Одарича та їхні родичі. А ще серед тих, хто отримав землю під забудову, було чимало працівників правоохоронних структур: чи не за для того, аби кришувати злочинні оборудки колишнього міського голови?

«Інвестбуд» продавав, передавав землю шляхом укладання так званих інвестиційних договорів. Зрозуміло, що до каси підприємства потрапляла лише незначна частина коштів, попри ринкову вартість землі, що насправді коштувала в десятки та сотні разів дорожче. Ми не знаємо, хто цю різницю клав до власної кишені.

Депутати, їхні родичі неодноразово продавали ділянки шляхом відносно чесного перепродажу прав за інвестиційними договорами. І вже третій-четвертий покупець ділянок за чинним українським законодавством є належним покупцем.

Однак не завжди афери проходили гладко. «Антені» відомо принаймні про кілька випадків, коли люди, що купили землю за так званими інвестдоговорами, так і не змогли узаконити будівництво. Саме про це ще кілька тижнів тому сказав міський голова Анатолій Бондаренко під час спілкування з журналістами.

Аналізуючи списки власників землі, ми помітили цікаву деталь: чи не найбільшим контрагентом є нинішній депутат міськради з партії УКРОП і соратник Сергія Одарича Руслан Зоря. До того ж родинним бізнесом депутата є агентство нерухомості «ЗОРЯ», в якому він керує разом із своєю мамою.

Аналізуючи кілька десятків оголошень про продаж ділянок, ми неодноразово потрапляли на оголошення від ріелторської контори «Зоря», а також безпосередньо від продавця на ім’я Руслан. Ми спробували зателефонувати продавцю, щоб з’ясувати певні обставини. Журналіст «Антени», представившись переселенцем зі сходу, вів перемовини з продавцями та з’ясував чимало цікавих деталей.

Скоріше за все, нам пощастило поспілкуватися саме з депутатом міськради Русланом Зорею. За нашою інформацією, родина Зорі має в своєму розпорядженні чималу кількість землі в цьому мікрорайоні й активно займається її продажем протягом принаймні кількох останніх років. Враховуючи, що вартість однієї ділянки під забудову сьогодні становить від 8 до 30 тисяч доларів, неважко підрахувати, що мова йде про мільйони гривень, зароблених на незаконних земельних оборудках. Нам не відомо, чи ділився ріелтор зі своїм політичним патроном, яким можна вважати колишнього міського голову Сергія Одарича. Але ми припускаємо, що цей бізнес став платою за лояльність вірному соратнику за багаторічну підтримку Одарича в міськраді.

Вочевидь, ми маємо справу з добре налаштованою корупційною системою заробітку на власності територіальної громади, побудованою колишніми черкаським можновладцями.

«Антена» звернулася із відповідними запитами до правоохоронних органів та до міської ради, і ми сподіваємось, що чесне та неупереджене розслідування припинить цю злочинну оборудку та поверне землю громаді міста.